Afganisztánból lassan elfogytak a zsidók, most az utolsó is távozni készül

Zebulon Simentov Afganisztán egyetlen, még működő zsinagógájában él Kabulban, de hamarosan alijázik (felmegy, hazatér) inkább Izraelbe, ha az amerikai erők kivonulnak Afganisztánból.

„Majd Izraelből, tévén követem az afganisztáni eseményeket” – nyilatkozta a szaudi »Arab News« napilapnak Simentov, aki mára Afganisztán utolsó zsidó lakója. Pedig szülővárosa, Herat másfél évezred óta a zsidó élet központja volt ezen a vidéken és a muszlimok által felújított herati zsinagóga a világ legrégebbi zsidó imaházai közé tartozik.

Száz esztendeje még mintegy negyvenezer fős, perzsa nyelvű zsidó kisebbség élt az országban, akik különleges védelmet élveztek.

Izrael állam megalakulása után sokan alijáztak, majd a szovjet megszállás újabb menekülési hullámot indított el. New Yorkban ma is mintegy kétszáz zsidó család tekinti hazájának Afganisztánt.

A tálib uralom idején már csak ketten tartottak ki Kabulban és 2005-ben, amikor utolsó hittestvére és „szívélyes ellensége”, a jóval idősebb Isaak Levi is meghalt, „Zebulon, a zsidó” – ahogy városszerte ismerik – magára maradt. Megtartja a zsidó ünnepeket, sőt, különleges engedéllyel magának vághatja le az állatokat, így muszlim szomszédainak is árusít kóser húst.

Az alábbi videót az amerikai blogger, Drew Binsky két éve készítette róla. Bevételét és életének változatosságát részben az interjúkért kapott tiszteletdíj jelenti.

Ékszer- és szőnyegkereskedését már húsz évvel ezelőtt kénytelen volt bezárni, azóta főként külföldi zsidó szervezetek támogatásából tartotta fenn magát, bár volt idő, amikor kis éttermet is működtetett.

Azt mondja, oroszlánként védelmezte annak idején a zsinagógát a mudzsahedek és a tálibok ellen,

de ma már alig teszi ki a lábát a viharvert épületből, mert a növekvő bűnözés és a bombatámadások miatt közel a halál odakint.

Tadzsikisztánból származó felesége a gyerekeikkel már évek óta Izraelben él, de Zebulon még 2019-ben is azt mondta egy interjúban: „Afgán vagyok. Pont. Itt születtem és itt is fogok meghalni.” Mostanra azonban már ő is megsokallta a politikai felfordulást, ezért döntött a távozás mellett.

FELHASZNÁLT IRODALOMJüdische Allgemeine
Mindig szerettem volna a dolgok mögé látni, néha úgy érzem, sikerül is - különösen, amióta a Teremtő Lélek hangjára igyekszem fülelni. Amit pedig felfedezek, azt szívesen meg is osztom, akárcsak a kérdéseimet, amelyek minden meglelt válasz nyomán sokasodnak. Nagy öröm számomra közösségben felfedezni és együtt gyönyörködve szemlélni a Teremtőt műveiben.