Agy helyett vas és beton

Esti Tükör, 2021. július 26.

A koronavírus-járvány Magyarországon húszéves csúcsra emelte az elhunytak számát, és akkora zuhanást okozott a várható élettartamban, amire a rendszerváltás óta nem volt példa. Tavaly 143 ezren haltak meg, ami több mint 10 ezerrel haladja meg a megelőző évek adatait, és jól látható, hogy a koronavírus-járvány megtörte az évtizedek óta tartó, kedvezőnek mondható halálozási trendet. A születéskor várható élettartam ezzel párhuzamosan 75,52 évre csökkent 2020-ban az előző évi 76,16 évről, ami 0,64 éves mérséklődésnek felel meg.

portfolio.hu

Friss kutatási eredmények szerint a koronavírus-fertőzésen átesettek rosszabbul teljesíthetnek az intelligenciateszteken: a megfigyelt teljesítménycsökkenés jelentős volt, és a lélegeztetőgépre helyezetteknél nagyobb a visszaesést tapasztaltak, mint azoknál, akik például korábban stroke-ot szenvedtek.

infostart.hu

„A politikának általában szüksége van ellenségképre, mert ez a szomorú világ alakult ki. Negatív indulatokból könnyebb szavazatokat csiholni, mint pozitív üzenetekből. Én továbbra is a 2002-es polgári szlogenhez tartom magam: hiszek a szeretet és az összefogás erejében” – ezt Balog Zoltán dunamelléki református püspök, volt miniszter mondta. Úgy véli, hogy „sokkal öntudatosabban, derűsebben kell vállalnunk a ránk bízott hitet, annak a meggyőződésnek az erősítését, hogy az, ami a miénk, értékes dolog: a XXI. században legalább annyira aktuális és vonzó, mint ötszáz évvel ezelőtt, a reformáció idején volt, vagy kétezer éve, amikor Jézus megszólította a tanítványokat.”

nepszava.hu

A Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György szerint 2022. évi költségvetés körüli vita nem csupán a számokról szól – jóval nagyobb a tét. A EU-tagországok körében ugyanis a magyar beruházási rátában az egyik legalacsonyabb a tudásintenzív növekedéshez szükséges „okos” beruházások aránya: az állam „vasba és betonba”, nem pedig képességekbe, intézményekbe és agyakba fektet.

magyarnemzet.hu

Online kiállítás nyílt a Magyarország 365 fotópályázat legjobb alkotásaiból; a magyar kormány által meghirdetett pályázatra legutóbb mintegy 28 ezer felvételt neveztek. A https://fotopalyazat.magyarorszag.hu/ honlapon elérhető képek azt bizonyítják, hogy Magyarország tele van gyönyörű helyekkel, időtálló épületekkel és életerős közösségekkel.

kultura.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.