Agyban dől el?

Esti Tükör, 2021. július 12.

Tegnap este Olaszország megnyerte a labdarúgó Európa-bajnokságot: Roberto Mancini együttese a részben budapesti rendezésű torna vasárnapi döntőjében 1-1 után tizenegyespárbajban győzte le Anglia csapatát a londoni Wembley Stadionban.

Az Európa-bajnoki címet ünneplő olasz szurkolók örömmámorban és a Piazza Navona híres Neptun-szökőkútjában úsztak, de ünnepi körmenetükből a Vatikán sem maradt ki:  a szurkolók énekelve és dudálva hajtottak végig rajta.

hvg.hu

A mérkőzést egyébként a helyszínen nézte végig Vilmos herceg és felesége, Katalin hercegné, valamint legnagyobb gyerekük, György herceg is. Vilmos a meccs után nem rejtette véka alá, hogy csalódott az eredmény miatt, ugyanakkor próbálta vigasztalni is a nemzeti csapatot.

szeretlekmagyarorszag.hu

A csalódott angol szurkolók egy része azonban a mérkőzést követően meglehetősen durva kommenteket írva szidták a csapatot a közösségi oldalakon. A legtöbb kritikát az a három fiatal focista kapta, akik nem rúgták be a büntetőjüket – a színesbőrű játékosokat rasszista megjegyzésekkel illették. Boris Johnson brit miniszterelnök elítélte a támadásokat: felszólította a brit szurkolókat, hogy hagyják abba az angol válogatott játékosainak zaklatását.

444.hu

Közben a kórházban lábadozó Ferenc pápa dupla focisikernek örülhet: az olasz csapat győzelme mellett ugyanis szülőhazája, Argentina csapata a Copa Americán diadalmaskodott a hétvégén.

A katolikus egyházfő egyébként kórháza erkélyen az ingyenes és egyetemes egészségügyi ellátás mellett emelt szót: elmondta, hogy a kórházban töltött idő alatt újfent megtapasztalhatta, mennyire fontos egy mindenki számára hozzáférhető, jó színvonalú és ingyenes egészségügyi ellátás.

infostart.hu

Magyarországon a ma közzétett adatok szerint ugyan stagnál a koronavírus koncentrációja a szennyvízben, de nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy Európában terjed a delta variáns: több országban, köztük Magyarországon is nőnek az esetszámok. Több szakértő is azzal számol, hogy ősszel jön a negyedik hullám.

forbes.hu

Az ENSZ frissen publikált jelentéséből kiderült, hogy súlyosbodott az éhezés a világjárvány alatt: a világ lakosságának 9,9 százaléka, mintegy 811 millió ember volt alultáplált 2020-ban, szemben a 2019-es 8,4 százalékkal. A jelentés szerint tavaly a Föld teljes lakosságának 30 százaléka, összesen 2,3 milliárd ember nem jutott megfelelő táplálékhoz.

qubit.hu

Közben a Harvard Orvostudományi Karának kutatói megtalálták a vallásosságért felelős agyterületet. „Eredményeink arra mutatnak, hogy a spiritualitás és vallásosság alapja egy mélyen az idegrendszerbe szőtt neurobiológiai dinamika” – ezt Michael Ferguson, a kutatás vezetője mondta, hozzátéve, hogy a spiritualitás központját az evolúció során egyik leginkább megőrzött agyi struktúrában találták meg.

unsplash.com

„Amikor papnak álltam 28 évesen, anyám azt kérte tőlem: „csak a Jóistenből ne csinálj bolondot, fiam!” – ezt Hofher József jezsuita szerzetes mesélte, aki a közelmúltban ünnepelte pappá szentelésének 35. évfordulóját, és aki papságának húsz évét a cigánypasztorációban töltötte.

valaszonline.hu

Az apakérdés valahogy Isten-kérdés is számomra – erről Visky András költő, drámaíró, teoretikus beszélt. Sorsa, gyermekkora egy minden borzalmával együtt is gyönyörű gondviselés-történet, melyben meghatározó szerepet játszik édesapja, Visky Ferenc református lelkész is, akit az 1956 utáni ideológiai tisztogatás jegyében letartóztatott, és 1958-ban 22 év börtönbüntetésre ítélt a román kommunista vezetés.

kultura.hu

Az országos tisztifőorvos kedd 0 órától csütörtök éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el – arra kérik az embereket, hogy figyeljenek oda a folyadékfogyasztásra, 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjanak árnyékba.

hvg.hu

Egyre több részlet derül ki az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódó rendezvényekről: a szeptember 5. és 12. között sorra kerülő kulturális események szereplői között találjuk többek közt Ákost, a Szent Efrém Férfikart, a Csík Zenekart, a 100 Tagú Cigányzenekart és a Moszkvai Patriarchátus Kórust is.

hvg.hu

Szintén a NEK-hez kapcsolódik az a kortárs művészeti tárlat, amely És fölzeng a világ címmel nyílt hétfőn az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő budapesti székházában.

kultura.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.