Annak árt, akit védeni akar

Esti Tükör, 2021. június 28.

Az ország közel fele egyáltalán nem olvas híreket az interneten, a magyar lakosság legnagyobb része továbbra is a televízióból tájékozódik – ez a Republikon Intézet elemzéséből derült ki. Az 5000 fős reprezentatív közvélemény-kutatás eredményei alapján éles különbség érzékelhető az ország egyes csoportjai között a médiafogyasztási szokásokat illetően. A fiatal, nagyvárosban élő, magasabb végzettségű népesség az internetet preferálja, míg az idősebb korosztály, az alacsonyabb végzettségűek és a kistelepülésen lakók a televíziós hírműsorokat részesítik előnyben. Az elemzés szerint a köztévét leszámítva a politikai hovatartozás jóval kevésbé befolyásolja a médiafogyasztási szokásokat, mint az egyéb, szociális és demográfiai tényezők.

fortepan.hu

„Egyszerre akarunk kevesebb hőhullámot, elviselhetőbb nyarakat, illetve olcsó repülést, korlátlan fogyasztást, kényelmet. A rossz hír az, hogy a kettő együtt nem megy. Vagy-vagy” – ezt az az Ürge-Vorsatz Diána mondja, aki a CEU professzoraként egy új testületben együttműködik Palkovics Lászlóval, és egyszerre védi a kormányzat – több zöldszervezet által elégtelennek tartott – klímatörvényét és zöld kommunikációs paneljeit, valamint a Karácsony Gergely-féle méhlegelőket és az aktivizmusával sokakat irritáló Greta Thunberget, ráadásul a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus „hírnöke”, a koronavírus-árvákat támogató Regőczi István Alapítvány kurátora. A  fizikus klímakutató szerint nagyon elszúrtuk a járványkezelést: emberéleteket áldoztunk fel a gazdaság miatt, ebben pedig a döntéshozók mellett a tudósok felelősségét is látja.

valaszonline.hu

A melegellenes törvény nem védi, hanem nagyobb veszélynek teszi ki a gyerekeket – ez Európa legnagyobb nemzetközi gyermekjogi szervezetének állásfoglalásában szerepel, melyet a magyar törvénymódosítással kapcsolatban adtak ki. Az Eurochild aggodalmát fejezte ki a jogszabállyal kapcsolatban, mivel az a gyermekvédelmet ürügyként felhasználva korlátozza a gyermekek jogait.

A Hintalovon Alapítvány által magyarul közzétett állásfoglalásban azt írják, hogy a magyar törvény egyértelműen sérti a gyerekeknek az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye által rögzített jogait, amely egyezményhez Magyarország 1991-ben, az elsők között csatlakozott. Eszerint a gyerekeknek joguk van az egészséges fejlődéshez, a szabad véleménynyilvánításhoz, az önazonossághoz, a befogadó oktatáshoz és az igazságszolgáltatáshoz való hozzáféréshez. Az újonnan elfogadott jogszabály megsérti mindezeket a jogokat, és azzal a kockázattal jár, hogy éppen azoknak a gyerekeknek árt, akiket védeni akar.

unsplash.com

Ha nem tudjuk megfordítani a negatív demográfiai folyamatokat, akkor 2050-ig a magyarság durván egytizede eltűnhet – ez az Eurostat legfrissebb elemzéséből derült ki. Szabolcs-Szatmár-Beregben 82 ezer fővel, Borsod-Abaúj-Zemplénben 77 ezer fővel, Békés megyében 61 ezer fővel, míg Jász-Nagykun-Szolnok megyében 51 ezer fővel zsugorodhat a lélekszám a következő 30 év során, de a fővárosban élők száma is 30 ezerrel csökkenhet.

Az Eurostat elemzéséből az is megállapítható, hogy tovább öregszik az Európai Unió lakossága: a medián életkor 2050-re 4 évvel, 49,1 évre emelkedik.

novekedes.hu

Felújítás után a magyarországi szlovákok kulturális és közösségi központjává alakítják Budapesten a Rákóczi út 57. szám alatti egykori pesti szlovák evangélikus templomot. Az Országos Szlovák Önkormányzat most visszavásárolja az évtizedek óta elhanyagolt állapotban lévő templomot, és megállapodás született arról, hogy a több lépcsőben megvalósuló felújítást a magyar és a szlovák állam is támogatja.

pestbuda.hu

Soha nem volt még ilyen meleg Kanadában – több mint 46 Celsius-fokkal megdőlt a hőmérsékleti rekord az észak-amerikai országban, amelynek nyugati részén melegebb van ezekben a napokban, mint Dubajban.

index.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.