Vajon találkozott visszaélések áldozataival a pápa Portugáliában?

Miközben a hazai és a világsajtó nagy figyelmet fordít egy rövid eseményre, a hazai hivatalos egyházi kommunikáció beszédesen hallgat a fontos programról.

Nem állítható, hogy a magyar katolikus vezetők előzetesen ne értesültek volna arról, hogy Ferenc pápa portugáliai útján találkozni akart az abúzusok áldozataival, hiszen erről ők maguk adtak hírt a hivatalos kommunikációs felületnek számító Magyar Kurír katolikus hírportálon, még júliusban.

Az tehát biztos, hogy nem kerülte el a honi klérus figyelmét a várható találkozó, amelynek megtörténtéről sem lehet kétségünk, hiszen mind a Vatikán, mind számos hazai hírportál beszámolt róla.

Egy kis bizonytalanság mégis felmerülhet, mert sem a Vatican News magyar nyelvű kiadásának Ifjúsági Világtalálkozót érintő bejegyzéseinek listájában, sem a Magyar Kurír hasonló cikkválogatásában nem szerepel ez a tény.

Fájóan hiányzik innen egy hivatalos vatikáni beszámoló
A Vatican News magyar nyelvű aloldalán sem találtuk nyomát

Ráadásul utóbbi honlap előbbire hivatkozva összefoglaló cikket tett közzé a pápa portugál útjáról, és ebben a tételes programfelsorolásban sem szerepel az egyházi személyek által elkövetett visszaélések áldozataival történt – igen, valóban megtörtént – pápai találkozó.

Itt is „elfeledkeztek” a találkozóról

Hogy mi szerepel a Vatican News angol nyelvű kiadásának ugyanezen listájában, azt talán nem nehéz kitalálni.

Más nyelveken is megtaláltuk ezt a fontos cikket

Kétségkívül forró téma mostanában a portugál katolikus egyház részben hárító, ám egyre belátóbb hozzáállása az ezernyi bejelentéshez, ám maga a feltárás folyamata egyáltalán nem tűnik szégyellnivalónak. Ez onnan tudható, hogy Ferenc pápát a hazaúton szokásos sajtótájékoztatón második kérdésként épp erről a helyzetről faggatták: a Szentatya kifejezte szomorúságát,

a visszaéléseket súlyosnak nevezte, újból hangsúlyozta a zéró tolerancia elvét, ugyanakkor óvott a túlzásoktól,

a valós rendezési folyamatot „jól haladónak” nevezte, ami nem okoz számára nyugtalanságot.

A Szemlélek helyszínen lévő munkatársa arról számolt be, hogy a fiatalok körében nem került elő domináns témaként a visszaélések ügye, azonban a pápa többféle üzenetével egységesen arra buzdította őket, hogy merjenek változtatni, legyenek a megújulás eszközei. Sőt, egészen beszédes utalást is tett a valóságnál szebb látszatra törekvés kapcsán: „Nem leszünk fényesek, ha tökéletes, jól rendezett, finoman kimunkált képet mutatunk magunkról.”

Úgy tűnik tehát, hogy

miközben a pápa figyelmet fordított az áldozatok meghallgatására, a valós helyzet komolyan vételére, egyáltalán nem ez a találkozó állt utazása középpontjában.

Ettől még az áldozatokkal való találkozás megtörtént, és furcsa szembesülni azzal, hogy vannak, akik hallgatnak erről.

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.