Ferenc pápa úgy lett világhírű influenszer, hogy nincs Facebook-oldala

A magyar egyházi vezetők is képesek lennének hatékonyan használni a médiát – a fiatalok eléréséhez mindenképp váltani kell a kommunikációs stíluson.

– Mária a történelem legbefolyásosabb nője lett. A közösségi hálók nélkül lett az első „influenszer”: Isten „influenszere” – fogalmazott Twitter-üzenetében Ferenc pápa. Ha ő használhatta ezt a kifejezést Jézus édesanyjára, talán az egyházfőre sem méltatlan influenszerként utalni.

De mi a titka? Mitől médiaképes? Mennyire beszélhet szabadon a nyilvánosság terepein egy óriási közösség vezetőjeként? Erről beszélgettünk Sipos Péter marketingszakértővel és Asztalos Katalin pszichológussal a Szemlélek Társalgó friss adásában.

Mivel épp ezekben a hetekben zajlik a szinodalitásról szóló szinódus a Vatikánban, arra is kitértünk, hogy

képes lesz-e a Ferenc pápa általa elindított reform érdemi változást hozni, megváltoztatni a szokásokat, megújítani az egyház működését.

Szóba került, hogy a pápai Twitter-fiókot XVI. Benedek pápa hozta létre, Ferenc viszont saját habitusával hozzáadta azt az üzenetet is, hogy ilyen is lehet egy pápa. Nem véletlen azonban, hogy az egyházfőnek nincs Facebook-oldala.

Felmerül, hogy

a klerikális szervezeti kultúra is hozzájárulhat, hogy sok pap fél megszólalni a médiában, nehogy „felülről rászóljanak”.

Ferenc pápa népszerűsége a podcast vendégei szerint összességében azt üzeni, hogy megközelíthető egyházi vezetőket szeretnének az emberek.

Aki a Szemlélek Társalgó adásait RSS-olvasóval szeretné követni, erre a Feedre tud feliratkozni.