Aranyos hírnök, langyos hívek

Esti Tükör, 2021. augusztus 31.

Világcsúccsal lett aranyérmes távolugrásban Ekler Luca, a NEK Önkéntes Programjának egyik hírnöke a tokiói paralimpián. „Itt és most beteljesült minden, amit szerettem volna” – mondta az újdonsült olimpiai bajnok, aki pár nappal ezelőtt a 100 méteres síkfutásban negyedik helyen végzett.

iec2020.hu

Légpisztolyban bronzérmet nyert Dávid Krisztina, egy skót házaspár pedig – mindössze húszperces eltéréssel – külön-külön szerzett aranyérmet: Neil és Lora Fachie segítőikkel parakerékpárban diadalmaskodtak.

nemzetisport.hu

A szekularizált Európában a katolikus egyház küldetésének jelentőségéről beszélt Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) kezdete előtt az Il Foglio olasz napilapnak adott interjúban. A mai világban nem lehet magát kereszténynek valló, de vallását nem gyakorló, olaszul „langyosnak” nevezett hívőnek lenni. A Jézus Krisztussal való kapcsolat „egzisztenciális, nem pedig kulturális jelenség” – mondta az esztergomi érsek.

hvg.hu

Közben itthon meredeken emelkedik a koronavírus miatt kórházban ápoltak száma, és határozottan nőtt a koronavírus koncentrációja is a szennyvízben: növekedés figyelhető meg a budapesti agglomeráció néhány városában (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta), valamint Kecskeméten, Miskolcon, Pécsen, Salgótarjánban és Szombathelyen.

portfolio.hu

Egyes országokban, köztük Magyarországon is jelentős mértékben csökkent a születési arány a koronavírus-járvány ideje alatt – ezt az amerikai tudományos akadémia folyóiratában  (PNAS) megjelent tanulmány állapította meg. Magyarország mellett például Olaszországban, Spanyolországban és Ausztriában is csökkent a születési arány, míg más országokban, például Németországban, Norvégiában, Svédországban és Svájcban nem változott vagy egyenesen némileg növekedett is.

portfolio.hu

A járvány miatt drasztikusan csökkent a szervátültetések száma is. A vese-, máj-, tüdő- és szívátültetések száma az első hullám ideje alatt 31 százalékkal esett vissza 22 vizsgált országban, míg 2020 végén 16 százalékos csökkenést észleltek a szakértők. Modellszámítások szerint a visszaesés több mint 48 ezer páciens életébe került világszerte. Magyarországon 37 százalékkal esett vissza a transzplantációk száma – derült ki a tanulmányból.

24.hu

Az Egészségügyi Világszervezet korábban kifejezetten ellenezte a harmadik oltást, mondván azzal a szegényebb régiókba csak még kevesebb vakcina jutna. Mostanra megváltoztatták véleményüket: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai régióért felelős igazgatója, Hans Kluge azt mondta, hogy az egészségi állapotuk vagy koruk miatt veszélyeztetett emberek számára kifejezetten előnyös a harmadik oltás, és arra így egyáltalán nem szabad luxustermékként tekinteni.

hvg.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.