Megtudtuk, miért ment a bíboros Kötcsére

Az érsekség szótlan maradt, nem reagáltak megkeresésünkre, a több száz olvasói hozzászólás között viszont feltűnt egy érdemi megfejtés.

– Kedves Szemlélek! Vajon érkezett-e válasz az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Hivataltól a feltett kérdésekre? Nagyon kíváncsian várjuk a válaszaikat a megdöbbentő eset kapcsán – ez a friss érdeklődés is jelzi, hogy sokkal fontosabbnak tűnik Erdő Péter részvétele egy politikai rendezvényen annál, hogy csak úgy szó nélkül el lehessen a tény mellett menni.

Nem alaptalanul gondolhattuk azt, hogy megtiszteli a közvéleményt válaszaival az érsekség, hiszen a közelmúltban néhány órával egy szemlélekes cikk megjelenését követően már reagáltak is a leírtakra, saját megfogalmazásuk szerint akkor is sajtóérdeklődésre válaszoltak. Most azonban a szeptember 14-én a hivatalos levélcímre küldött kérdéseinkre még nem kaptunk választ, ami így is egyfajta feleletnek tekinthető.

Továbbra sem szeretnénk az ügyben találgatásokba bocsátkozni, beszédes reflexiókból viszont nem szenvedünk hiányt, ugyanis a valóság visszaigazolta az állításunkat, miszerint sokakat érzékenyen érintett a bíboros lépése. Mások szerint viszont teljesen rendben van a dolog – következzen egy csokor a bőséges visszajelzésekből, a végén a legérdemibb üzenettel.

„Szerintem Erdő Péter sem volt soha az egyház pártpolitikai függetlenségének őre.

A papság nagy része a Fidesszel szimpatizál

és ezt az egyházéleti tevékenységében implicite, meg explicite is kifejezi.”

„Pénz beszél, kutya ugat. A magyar katolikus egyház a kormány hűbérese, és ez nem ma kezdődött.”

„A katolikusok is egyek a sok közül, akiket a Fidesz besároz, lehúz a saját pöcegödrébe. Ha a papi pedofília még nem fordított el az egyháztól, akkor tesznek róla, hogy nőjön ez a szám.

Egyre szomorúbb ma magyar katolikusnak lenni.”

„Miért inkább Gyurcsányékkal találkozzon, akik egy fityinggel sem támogatták az egyházat? Mindenki pénzből él. A katolikus egyház is iskolákat tart fenn stb. Honnan lenne pénz, ha nem állami támogatásból? És azért a mostani kormánnyal erkölcsileg könnyebb azonosulni, mint a liberálisokkal, főleg a mai világban. Nem is értem miért meglepő ez, hogy Erdő Péter ott volt.”

„Van az az összeg…”

„Szerintem nyugodtan rábízhatjuk Erdő Péterre, hogy hova megy.”

„Örülök, hogy a Szemlélek bátor volt, és szóvá tette ezt. Engem személy szerint sokkolt, hogy Erdő Péter elment a kötcsei fideszes piknikre. Azon amúgy meglepődtem egy kicsit, hogy miért döbbenek meg ennyire, hiszen régóta nyilvánvaló, hogy a Fidesz és a magyarországi katolikus vezetés bűnszövetségben működik. Mégis, akkor miért vágott ez most engem mellbe? Azért, mert elképesztően otromba és nyers határátlépés. Egy katolikus főpap, az esztergomi érsek nem mehet el egy párt zártkörű rendezvényére. Még akkor se mehetne el, ha az a párt a földre szállt angyalok gyülekezete lenne, hát még így. Meg egyáltalán, hogy néz ez ki? Magyarország prímása, az esztergomi érsek, Mindszenty, Serédi, Pázmány, Bakócz utódja, műanyag tányérral a kezében, Rákay Philippel és Rogán Cecíliával együtt sorban áll a pacalpörköltös kondér előtt? Ez az egész nem értelmezhető másként, minthogy Erdő feladta a függetlenség és semlegesség utolsó látszatát is, és nyíltan behódolt az állampárt előtt. Szégyenteljes és vérfagyasztó.”

„Kikkel kellene talalkoznia? Gyurcsány, Jakab, Karácsony és társaival?”

„Hogy lehet erkölcsileg azonosulni azzal, hogy a köznevelésben, szociális szférában, egészségügyben, rendvédelemben dolgozókat nem becsülik meg? (FYI: azt nézd, amit tesznek, ne azt, amit mondanak.) Hogy lehet azonosulni a szociális tv változtatásával (Székely püspök úr fel is szólalt ellene)? Hogy lehet azonosulni a visszamenőleges hatályú tv-ekkel? Higy lehet azonosulni a csúsztatásokkal és hazugságokkal?”

„Tényleg van, aki most csodálkozik rá, hogy a katolikus egyház a Fidesz holdudvarához tartozónak tartja magát?”

„Én, mint hívő katolikus nem ütköztem meg ezen, sőt örültem neki! Úgy látszik, itt a fúróknak van baja ezzel! Ejnye-ejnye!”

„Alapvetően azzal semmi probléma nincs, ha egy egyházi vezető ellátogat akármilyen pártrendezvényre, a kérdés az, hogy ott mit képvisel.

Jézus is ellátogatott farizeusok és írástudók házába, utcanőkkel, vámosokkal, bűnösökkel ült egy asztalhoz,

sőt, még a római százados kafarnaumi házába is készségesen elment volna meggyógyítani a szolgáját, ha a százados nem állítja le. A másik kérdés az, hogy miért nem találkozunk vele más pártok rendezvényein. Persze, ahova nem hívják, oda nehéz elmenni.”

„Az egyház és az állam szétválasztása óta az határozza meg kettőjük viszonyát, hogy az állam támogatja az egyház hitéléti tevékenységét vagy ellenzi. Volt amikor ellenezte, most viszont támogatja adjuk ezért hálát.”

„Nem Balog Zoltán vagy Erdő Péter hoz megosztást a hívek körében, hanem a Szemlélek egy ilyen kommentálással!”

„Ez megerősítette azt amit mindenki tudott eddig is…”

„Talán nem kéne az Egyháznak két urat szolgálnia, akárhogy is hívják azt a másikat.”

„Ilyen szempontból sokkal könnyebb volt az „átkosban” kereszténynek lenni: senki sem megfelelni vágyásból, hanem kizárólag hitből, Jézusért járt templomba.”

„Sajnos nem egyszer tapasztalom, hogy szószékről politikai kérdésekben is próbálnak eligazítani.”

„Jó reggelt! Mi benne a meglepő?”

„Jól tette.

Az ateisták meg a felforgató ellenségeihez menjen? Akik „megölnék” egy kanál vízben?”

Szeptember 18-án megjelent egy hozzászólás a Szemlélek magazin felületén az Erdő Péter bátorítása alapján létrejött 72 Tanítvány Mozgalom részéről. Ebből kiderül, hogy nem csupán a katolikus bíboros és a hazai reformátusok lelkészi vezetője tartja helyénvalónak a részvételt, sőt, plenáris szerepvállalást egy zártkörű politikai holdudvar-rendezvényen. Következzen a teljes üzenet:

„Nem vendég volt, egy kerekasztal-beszélgetésen vett részt. A beszélgetés címe: „Békesség néktek” – Korszakos kihívások, keresztény válaszok. Beszélgetőtárs: Balog Zoltán, a beszélgetés moderátora: Marti Zoltán volt (777).”

1 hozzászólás

  1. Elég szomorú a kommenteket olvasván rádöbbenni, hogy milyen türelmetlenek lettünk. Ahelyett, hogy megvárnánk az érdemi választ/reakciót arra, amire kiváncsiak vagyunk, vaktában ítélkezünk saját!! eddigi tapasztalataink/ismereteink és/vagy érzelmeink alapján.
    Kinél akarunk vajon gyorsabbak lenni?