Árhullám a piacon és a Dunán, szárnyas ló a közéletben

Esti Tükör, 2021. július 19.

Filmarchívumot szeretne létrehozni Ferenc pápa a Vatikánban. A Szentatya az audiovizuális örökség egy olyan médiakönyvtárát képzeli el, amely „magas vallási, művészeti és emberi színvonalat” képvisel. A filmarchívumot elképzelése szerint az Apostoli Könyvtár és Levéltár mellett lehetne felállítani.

index.hu

„Ha ez így történt, az elfogadhatatlan, felháborító, törvénysértő, azonnali nyilvános, teljes körű tájékoztatás szükséges” – ez szerepel a Magyar Újságírók Országos Szövetségének ma kiadott közleményében annak kapcsán, hogy Magyarországon egy Pegasus nevű kémszoftver segítségével állítólag újságírókat és közéleti személyiségeket figyeltek meg. A MÚOSZ elnöksége felszólítja a magyar hatóságokat, hogy tisztázzák szerepüket a kémszoftver használatában, és hozzák nyilvánosságra, kinek a megrendelésére, kinek az engedélyével, milyen célból folyt titkos megfigyelés.

forbiddenstories.org

Az unión belül jelenleg Magyarországon a legmagasabb az infláció. Utoljára 9 évvel ezelőtt romlott ennyit a pénzünk: most a tavaly júniusihoz képest 5 százalékkal ér kevesebbet. Ezzel szorosan összefügg, hogy szerdán a benzin ára is történelmi rekordot ér el – az eddigi csúcs a kilenc évvel ezelőtti 453 forintos üzemanyagár volt, a mostani bruttó 2 forintos emeléssel ugyanezt a szintet érjük el.

penzcentrum.hu

Már több mint kétszáz áldozata van a nyugat-európai árvizeknek, az eltűntek száma is több száz. A főként Németországban, Belgiumban és Hollandiában pusztító özönvízszerű áradások a múlt hét közepétől három napon át tartó heves esőzések nyomán alakultak ki.

telex.hu

Miközben Belgiumban és Hollandiában apadni kezdtek a folyók, Magyarországon jön az árhullám: Nagybajcsnál már másodfokú árvízvédelmi készültség van. A német áradások után ugyanis gyorsan emelkedik a Duna vízszintje, ami feltehetőleg napokon belül eléri Magyarországot is.

kisalfold.hu

Több tízezer dollárt fizetne pár olasz falu, hogy fiatalok költözzenek be hozzájuk – a cél az, hogy élettel és vállalkozásokkal töltsék meg az egyre csak porosodó, de egyébként gyönyörű olasz falvakat. Calabria környékén 33 ezer dollárnyi (körülbelül 10 millió forint) készpénzt adnak annak, aki a régió valamelyik falvának lakója lesz. Gianpietro Coppola, az egyik calabriai falu, Altomonte polgármestere szerint a társadalmi befogadás kísérleteként tekintenek a programra. Azt várják, hogy a lehetőség sok embert bevonz majd a régióba, akik nemcsak élvezik annak előnyeit, de közben fel is töltik az egyébként kongó városkákat.

forbes.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.