Bejelentésözön és ártalmas klímavédelem

Esti Tükör, 2021. június 11.

Elveszti a védettségi igazolványát, aki nem veszi fel a második oltását – jelentette be a miniszterelnök a Kormányinfón. Orbán Viktor közölte, hogy 137 ezren nem adatták be a második oltást, pedig már lejárt a határideje – őket törölni fogják a védettségi nyilvántartásból, ha nem oltatják be magukat. Bejelentette azt is: engedélyezik, hogy a 12-16 év közöttiek is kapjanak oltást

A bejelentésözönből kiderült még, hogy fél évvel meghosszabbodhat a táppénzjogosultság a koronavírushelyzet miatt, és tíz napos fizetett szabadságot kapnak, akik részt vettek a járvány elleni védekezésben.

infostart.hu

Az Európai Bíróság befogadta az Európai Parlament, mint alperes azon kérését, hogy gyorsított eljárásban hozzon döntést abban a perben, amit a magyar és a lengyel kormány felperesként kezdeményezett, hogy megtámadja az EU-pénzek jogállamisági feltételekhez kötéséről szóló uniós rendeletet. A döntésről az Európai Bíróság pénteken délután adott ki közleményt, amely szerint az ügyben a tárgyalást 2021. október 11-12-re tűzte ki a testület elnöke.

A magyar és a lengyel kormánynak, mint felperesnek nem állt érdekében, hogy a Bíróság a gyorsított eljárás mellett döntsön, mert így az eljárás éppen a választások időszakában kap nagyobb figyelmet.

portfolio.hu

Ha nem vigyázunk, árthatunk a kílmavédelmi intézkedésekkel: arra a veszélyre figyelmeztettek a tudósok, hogy káros hatással lehetnek a faji sokszínűségre. Szakemberek szerint a klímaválságot és a biodiverzitás válságát egy érem két oldalának kell tekinteni. Ellenkező esetben az egyik válság feltételezett megoldása súlyosbíthatja a másikat – olvasható az ENSZ Biodiverzitási és Ökoszisztéma-szolgáltatási Kormányközi Tudományos Testülete (IPBES) és az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) közös jelentésébe.

A jó fajvédelem a klímát szolgálja – hangsúlyozták a kutatók, akik elmondták, hogy jelenleg a szárazföldi területek 15, az óceánok területének csupán 7,5 százaléka védett, miközben szerintük a világ vízi és szárazföldi területeinek 30-50 százalékát kellene védelem alá helyezni.

24.hu

Ötödik alkalommal tért haza Magyarországra Eleven, ezzel pedig világrekordot állított be – írta honlapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A világrekorder szalakóta még 2016-ban kapott egy színes gyűrűt, illetve egy 5 grammos műholdas jeladót, amivel azóta is követik a mozgását. A madár rendszeresen Afrika déli részén, a Kalahári-medencében, Botswana területén telel, költeni viszont mindig Magyarországra tér haza, Apaj térségébe – így tett ma is.

rollerprojekt.eu

10 éve nem adtak ki annyi könyvet Magyarországon, mint tavaly: 2020-ban összesen 14700 – többségében szakirodalmi – könyv jelent meg hazánkban, ugyanakkor a példányszámok évek óta csökkenek. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) és a Tárki közös felmérése alapján a megkérdezett magyarok 31 százaléka több időt szánt olvasásra 2020-ban, mint a pandémiát megelőző évben.

mfor.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.