Beszélő falak

Esti Tükör, 2021. augusztus 23.

Budapestre látogatott az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz köszönetet mondott a magyar kormánynak a vakcinák adományozásáért, illetve Karikó Katalinnak úttörő munkájáért, ugyanakkor a harmadik oltás halasztására kérte Magyarországot.

reuters.com

A legújabb kutatások szerint négyszer védettebbek azok az idősek, akik három adag Pfizer-vakcinát kaptak, mint akik csak kettőt. Az izraeli egészségügyi minisztérium vizsgálta az emlékeztető oltás hatását, amely 10 nappal a harmadik oltás beadása után már megvan.

hvg.hu

Óriási falfestmény készül Karikó Katalinról. A tűzfal, amelyről hamarosan a tudós mosolyog le a városra, a Krisztina körút 30. alatt található.

24.hu

Samszia Hasszan, Afganisztán első női utcaművésze a maga eszközeivel próbálta megragadni az elmúlt napok sokkoló eseményeit – rémálom/Afganisztán 2021 című alkotásával nemcsak azt akarta érzékeltetni, hogy a tálibok hatalomátvétele mekkora veszélyt jelent a nőkre, hanem azt is, hogy a művészet is a szélsőségesek célkeresztjében lesz az országban.

hvg.hu

Afganisztánban a nőket már eltüntették a képernyőről, a lapok öncenzúrát gyakorolva mellőznek minden cikket, amiben vélemény vagy bírálat lenne. És már azok is elmenekültek, akik az újságírók elleni jogsértéseket tartják számon.

444.hu

Közben ultimátumot adtak a tálibok – augusztus végéig el kell hagyniuk Afganisztánt a szövetségeseknek. Szohail Sahín, a tálibok egyik szóvivője azt mondta, hogy „ha az Egyesült Államok vagy az Egyesült Királyság több időt kér a kimenekítések folytatásához, akkor arra nemmel fogunk válaszolni”, majd hozzátette, hogy ha a nyugatiak nem távoznak augusztus 31-ig, akkor annak „következményei lesznek”.

news.sky.com

Tulajdonképpen az is következmény, hogy negyven éve élnek köztünk afgán menekültek. A népes magyarországi afgán közösség riadalommal figyeli a hazájukban zajló eseményeket. A helyi közösségből családtagokat, rokonokat hagytak hátra, így most különösen aggódnak a sorsukért.

24.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.