Csak sportszerűen!

Esti Tükör, 2021. szeptember 27.

Bár biztosan meghatározó erő marad a Bundestagban, az már erősen kétséges, hogy kormányrúdnál maradhat-e a kereszténydemokrata CDU/CSU pártszövetség Németországban. Sem a vasárnap lezajlott választásokat szoros versenyben megnyerő szociáldemokrata SPD, sem a második legtöbb szavazatot kapó CDU/CSU nem gondolkodik a nagykoalíció folytatásában, így a középpártokon múlhat, hogy végül melyik politikai erő alakíthat kormányt, és ezzel együtt adhat új kancellárt a szövetségi államnak.

telex.hu

Csak sportszerűen – várhatnánk el naivan mi, állampolgárok a politikai csatározásoktól is. Jó lenne, ha nem arról szólnának a hírek, hogy számítástechnikai trükkökkel próbálnak valakik meghekkelni bármilyen választást Magyarországon, de nagyon úgy néz ki, hogy mégis erről szólnak. A mai napon az ellenzéki előválasztás informatikai hátterét biztosító aHang kiadta azt a független szakértői jelentést, amely a rendszer – és így a szavazás – szeptember 18-i leállásának okait tárja fel.

kecsup.hu

Most nem a normális eset van! – Afganisztán athéni nagykövete, Mirwais Samadi azt kérte az Európai Uniótól és Görögországtól: ne próbálják megakadályozni azt, hogy az afgánok akár illegális úton is elmeneküljenek a tálibok elől. A nagykövet ezzel egy most induló görögországi kampányra reagált, mellyel azt akarják elérni, hogy a menekültek ne próbálják meg illegálisan átlépni a határaikat. „Normál esetben én sem támogatnám az illegális migrációt, de ha az embereknek azért kell elmenekülniük, mert féltik az életüket, akkor mit lehet tenni?” – nyilatkozta a nagykövet a ‘The Guardian’-nak.

theguardian.com

„Nemcsak az Egyház, hanem a társadalom épülésének szempontjából is nagy szükség van hitvalló, keresztény politikusokra.” Ezt már Hölvényi György, európai parlamenti képviselő nyilatkozta a Magyar Kurírnak adott interjújában, melyben azt is kifejtette, hogy a politikusnak mindezt a tetteivel kell bizonyítania, amely megköveteli a másik véleménye, személye iránti alázatot. A teljes interjú itt olvasható.

magyarkurir.hu

Mai hírcsokrunk végére aligha illeszkedne jobb befejező gondolat Ferenc pápa mai Twitter-üzeneténél, melyben a Szentatya ezt írja: „Páli Szent Vince példája arra hív, hogy adjunk teret és időt a szegényeknek, gondolataik és gondjaik legyenek a mi gondolataink és gondjaink, mert testetlen az a kereszténység, amely nincs kapcsolatban a szenvedőkkel, nem képes megérinteni Krisztus testét.”

Szerelmese vagyok a közéletnek és a közbeszédnek. Hiszem, hogy magas szinten ezeket művelni csak szabadon gondolkodva lehet: a valóság és az igazság talaján állva, megengedve magunknak a változás lehetőségét.