Civilizáltságból megbukott

Esti Tükör, 2021. szeptember 14.

Aki csak a címeket olvasta a reggeli sajtóban, könnyen felháborodhatott olyanon, ami meg sem történt. Ezekből ugyanis nem volt teljesen egyértelmű, hogy mire is vonatkozott az Európai Parlament ma megszavazott, az azonos neműek házasságának uniós szintű elismeréséről szóló állásfoglalása. Később tisztázódott, hogy az elfogadott dokumentum szerint az Európai Unió egyik tagállamában azonos neműek között megkötött házasságot vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot minden más tagállamban egységes módon kellene elismerni.

Megnyílhat az út a kárpátaljai magyarok számára a kettős állampolgárság felé. „Szükség van a kettős álampolgárság engedélyezésére Ukrajnában, mert ez erősíti az országot” – jelentette ki Denisz Smihal miniszterelnök keddi sajtótájékoztatóján. A kormányfő kizárta ugyanakkor ennek lehetőségét az Ukrajna által agresszornak minősített Oroszországgal. Kifejtette, hogy személyes véleménye szerint a kettős állampolgárság a civilizáltság jele.

hvg.hu

Becsomagolták a párizsi Diadalívet. A 2009-ben elhunyt bolgár művész, Christo álma teljesült ezzel, aki 1962-ben kezdett el dolgozni a terveken. A művész annak idején egy fotómontázst is készített arról, hogyan képzeli a megvalósítást, de mivel úgy gondolta, hogy sohasem adnának rá engedélyt, lemondott a tervről.

Nem mondtak le álmaikról a Junior Prima Díj színház- és filmművészet kategóriájának idei nyertesei, akik a zsűri megítélése szerint fiatal koruk ellenére már most maradandót alkottak a hazai színház- és filmművészetben.

fidelio.hu

Ahogy arra már számítani lehetett, a helyi média sem kerülhette el az afgán válság következményeit: Afganisztánban 153 médiaorgánum szűnt meg azóta, hogy a tálibok augusztus közepén átvették a hatalmat az országban. A főként gazdasági és politikai okból megszűnt orgánumok között rádióadók, tévécsatornák és újságok is vannak.

24.hu

Elhunyt a férfi kalapácsvetés világcsúcstartója, Jurij Szjedih. Rekordját 35 éve nem tudja felülmúlni senki. Az aktív sportolók közül Szjedih világrekordjához legközelebb a lengyel Pawel Fajdek áll, aki 2015-ben 83,93 métert ért el.

Szerelmese vagyok a közéletnek és a közbeszédnek. Hiszem, hogy magas szinten ezeket művelni csak szabadon gondolkodva lehet: a valóság és az igazság talaján állva, megengedve magunknak a változás lehetőségét.