Ez a pápalátogatás tükröt tart elénk

A pápa közelgő magyarországi látogatása kapcsán kérdezték a Klubrádió reggeli információs műsorában a Szemlélek lapigazgatóját.

Miért jön újra, két éven belül másodszor hazánkba a katolikus egyházfő? – tette fel a kérdést a Reggeli gyors műsorvezetője Gégény Istvánnak, aki felidézte, hogy Ferenc pápa 2021-ben – amikor a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjére érkezett – már megfogalmazta, hogy hosszabb apostoli látogatást tervez Magyarországra.

„Ott őrizte a szívében a vágyat, hogy találkozzon a magyar társadalom tagjaival.”

A beszélgetés során az áprilisi látogatás programjából kiemelték – és a vatikáni bejelentés is hangsúlyozta –, hogy a pápa a protokolleseményeken túl fiatalokkal, menekültekkel és szegényekkel tervez találkozást, illetve ellátogat a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthonába is. Gégény István szerint amikor az egyházfő a menekültekkel, a szegényekkel találkozik, akkor hangsúlyos üzenetet kíván küldeni a magyar társadalomnak, hogy

felhívja a figyelmet a befogadásra, a nehéz sorsúak felkarolására.

A lapigazgató hangsúlyozta, hogy nem eredmény, nem elismerés a pápalátogatás, hanem missziós út:
– Az én megközelítésemben azért jön a pápa, hogy a szívünket felhevítse, megerősítse a jót, és rámutasson a problémákra.

A műsorvezető felvetette, hogy Ferenc pápa „nem úgy viselkedik”, ahogyan azt a hagyományos, konzervatív pápakép alapján elvárnánk.
– Miért nem értik, miért nem szeretik Ferenc pápát sokan, éppen a vallásosok, vagy a magukat nagyon kereszténynek tartók közül? – tette fel Gégény István a felvetéshez kapcsolódva a kérdést, és rögtön meg is válaszolta: „mert nem fér bele a sablonokba, mert ő tényleg olyan ember, akit a lélek inspirál, a szél fúj, és amellett, hogy elkötelezetten vezeti a katolikus egyházat, nem címkéket akar gyűjteni, és nem sablonokba akar beférni.”

– Tekintsünk úgy Ferenc pápára, mint egy nagyon tiszta tükörre,

aki talán mutat nekünk valamit, ami segíthet a problémáinkkal, a kihívásainkkal szembenézni, ami inspirál minket a megoldás felé, hogy tisztességesebb párbeszédet tudjunk folytatni egymással, hogy a nehézségeinket együtt, közösen, mint magyar nép tudjuk leküzdeni – én ezt várom ettől a látogatástól – zárta gondolatait magazinunk lapigazgatója.

1 hozzászólás

  1. >Miért nem értik, miért nem szeretik Ferenc pápát sokan

    Alapvetően a bevándorlás kérdése miatt. Ez annyira színtiszta politikai kérdés, igazából nem is kellene beleszólnia… az odáig rendben van, hogy a földönfutó, otthonát vesztett emberen segíteni kell akkor is, ha muszlim. De nem mindegy, hogy hogyan, és ez színtiszta politikai kérdés. Az nem állapot, hogy minden futballmeccs után szétverik Brüsszelt a marokkóiak. Az sem állapot, hogy több millió menekült befogadása után nincs elég repülőtéri dolgozó Németországban, mert nincs kedvük dolgozni, elvannak a bőséges segélyből.