Gégény István: Félelemben nem jó élni

Lapigazgatónk a Szemlélek által meghirdetett „Ne féljetek!” évvel kapcsolatban nyilatkozott a Spirit FM-nek.

− Nagyon sok cikkünk, megszólalásunk olyan hatást váltott ki az emberekből az elmúlt időszakban, melyből azt szűrtük le, hogy társadalmi szinten sajnos rengeteg félelem van a szívekben − kezdte Gégény István annak indokolását, szerinte miért is van szükség a tematikus év meghirdetésére.

Úgy látja, a félelemnek vannak belülről jövő, és vannak kívülről generált okai.

− Bizonyos erők, mintha félelemmel próbálnának manipulálni bennünket:

félünk az oltástól, az oltásellenességtől, a klímaváltozástól, vagy éppen attól, hogy a következő választást ki nyeri, és akkor annak majd mi lesz a következménye. Ezek gúzsba kötik a szívünket, és így nem jó élni.

Ez vezette odáig a szerkesztőség tagjait, hogy a társadalom számára a félelem leküzdéséhez valamiféle támpontot adjanak és segítséget nyújtsanak. − Mi a félelem helyett a másikra való nyitottságot, az érdeklődést és a párbeszédet ajánljuk, és akkor talán több ráció is jellemezheti majd a gondolkodásunkat − tette hozzá a lapigazgató, aki azt is elmondta, hogy

ha nem kérdezzük meg a másikat, hogy ő miért gondolkodik bizonyos dolgokról másképpen, mint mi, helyette ítélkezünk a másik felett, azzal is a félelmet erősítjük,

és könnyen a nyuszikáról és a fűnyíróról szóló viccben találhatjuk magunkat.

A Szemlélek éppen ezért párbeszédre szeretne hívni mindenkit: kérdezzük egymást, beszélgessünk egymással, és ne egymás háta mögött beszéljük ki egymást! A magazin ennek megvalósításaként 2022-ben cikksorozattal, videóinterjúkkal és podcasttal is várja olvasóit/hallgatóit!

A lapigazgatónkkal készített interjú teljes terjedelmében itt hallgatható meg.

Szerelmese vagyok a közéletnek és a közbeszédnek. Hiszem, hogy magas szinten ezeket művelni csak szabadon gondolkodva lehet: a valóság és az igazság talaján állva, megengedve magunknak a változás lehetőségét.