„Isten ereje segíthet, hogy magunkban is tudjunk hinni”

Kerezsiné Kovács Erika Rozália molekuláris biológus sorsfordító története.

***

VISSZAPILLANTÓ sorozatunkban az elmúlt időszak legérdekesebb, legnagyobb hatást kiváltó, vagy más okból számunkra kedves írásaiból idézünk vissza néhányat. Az idő múlása miatt a cikkekben szerepelhetnek olyan eseményekre való utalások, melyek ugyan már nem annyira aktuálisak, de úgy gondoljuk, érdemes rájuk ebből a távlatból is visszatekinteni. Reméljük, hogy a felidézett tartalmak újraolvasói épp úgy örömmel fogadják a “visszapillantás” lehetőségét, mint azok, akik most találkoznak először egy-egy gondolattal!

***

Ez az életút is mélyről indult, többféle értelemben: Erika egy 500 fős településről származik, szegény családból, szülei hamar elváltak, édesapja alkoholista lett, féltestvére súlyos vérzékenységben szenved. Minden feltétel adott volt tehát a kilátástalan jövőhöz, de ehhez az életnek – és Erikának – is volt néhány szava.

Szülei válásához a roma édesanya és nem roma édesapa kapcsolatából fakadó, rokonok által is fűtött konfliktusok vezettek. Az édesanyja új párkapcsolatából született két testvér egyikének betegsége azonban nem letörte, inkább megerősítette történetünk főszereplőjét, hogy tanuljon, így segítve a szerettein.

Gimnáziumba, majd egyetemre ment – kutatói életpálya lebegett a szeme előtt, hogy öccse sorsán és a hasonló betegségben szenvedőkön segíteni tudjon.

Miközben tanult, el is kellett tartania magát, így előfordult, hogy a fél országot átutazva vállalt alkalmi munkát.

Később köztársasági ösztöndíjasként, majd roma szakkollégistaként már kevésbé voltak anyagi nehézségei, emellett sokat jelent számára, hogy keresztény szellemiségű közösség vette körül egyetemi tanulmányai idején.

– Az Istenbe vetett hit segíthet azoknak, akik nehéz körülmények közül indulnak el az élet útján. Isten ereje segíthet, hogy magunkban is tudjunk hinni, de ez sok önfejlesztést igényel – utal a ma már szakmai referensként dolgozó szakember a hit szerepére saját maga és mások életére vonatkozó egyaránt.

Merthogy miközben a tudományos életpályája fokozatosan halad előre (jelenleg a PhD-fokozat megszerzésén fáradozik), a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. munkatársaként egyházi támogatásokat gondoz. Isten útjai kifürkészhetetlenek…

– Döbbenet és meglepetés tükröződik az emberek arcán, amikor kiderül, hogy roma származású vagyok – osztja meg tapasztalatát, amely abból fakad, hogy ez valóban nem látszik egyértelműen a megjelenésén. Emiatt gyakran kerül olyan furcsa helyzetekbe, amikor beszélgetőtársai elkezdik szidni a romákat.

– Néha úgy érzem magam, mint egy Jolly Joker, amikor bedobom, hogy de hát én is roma vagyok, vajon rólam is ezt gondolod – veti fel a dilemmát, amelyre megoldási javaslata is van. Hogy milyen hozzáállást tartana helyesnek, kiderül az alábbi videóból.

Beszélgetőtárs: Gégény István

Ez a cikk eredetileg a szemlelek.blog.hu oldalon jelent meg.