Kérdezlek, liberalizmus! A gyermek vagy a rántotta?!

Értékválság. Ez a szó jut eszembe akkor, amikor szembe jön velem a hír, hogy Németországban meghoztak egy törvényt, miszerint 2024. január 1.-től tilos lesz a csirke tojások elpusztítása a keltetés 6. napjától.

Hogy miért lesz tiltva? Mert nem kizárható, hogy ekkor már érez fájdalmat a csibe embrió. Hogy mi a baj ezzel a törvénnyel? Semmi. Hogy helyes-e? Szerintem igen. Örömmel olvasom egészen addig, míg belém nem hasít a megdöbbenés, milyen kifordított, hamis világban élünk. Ugyanis Amerikában is hoztak egy törvényt, szinte napra pontosan egy évvel korábban, miszerint New York államban egészen a születés pillanatáig lehet abortuszt végezni. 

A csirke embriót védjük, csupán azért, mert nem tudjuk biztosan kizárni, hogy érezhet fájdalmat. Szívünk alatt hordott magzatunkat, akiről a tudomány már régen bebizonyította, hogy kifejlett idegrendszerének köszönhetően pont olyan intenzitással érez fájdalmat, mint mi, akár a vajúdás közben is abortuszra ítélhetjük. 

A 6 napos tojásban csirke van, de a 9 hónapos magzat nem ember?!

Kérdezlek liberalizmus! Hol az igazság?  

Tudomány

A tudománynak köszönhetően nyomon követhetjük a magzati fejlődést. A fogantatás pillanatában létrejön az új DNS, mely egyedi és megismételhetetlen. 1-2 perc elteltével azonnal osztódni kezd és egy folyamatos, szakaszok nélküli fejlődés veszi kezdetét, mely egészen a halál pillanatáig tart. Tehát: ha nem kerül a méhen kívülre, magától kifejlett emberré válik. 

A 19. naptól, tehát közel 3 hetes korától dobog a szíve. A 4. héten már saját vérkeringése van.

Az 5. héten a magzat agya már elektromos jeleket ad le. Ez azért fontos, mert amíg egy ember agya elektromos jeleket ad le, addig élő embernek számít…

Ha egyetlen más testi funkciója sem működik, akkor sem lehet halottnak nevezni. Kérdezlek liberalizmus! Az 5 hetes magzat mégsem emberi élet? 

A 6. héten már az összes főbb szerv megjelenik. Fájdalmat érez.  A 11. héten egyedi ujjlenyomattal rendelkezik. A 12. hétre a magzat eléri a 8 cm-t, súlya pedig a 15 g-ot. Teljesen kialakult az arca. Ekkor már szokott ásítani, gyakran nyitogatja a száját, és legtöbbjük már szopja a jobb hüvelykujját. Megindul a körmök fejlődése a kézen és a lábon. A legtöbb csontban zajlik a csontképződés.

Kérdezlek, liberalizmus! Hol a szolidarítás?

Taigetosz

Büszkén állítjuk mi felvilágosult, modern emberek, hogy sokkal jobbak vagyunk, mint elődeink. Gyakran hagyják el szánkat az alábbi kifejezések: „sötét középkor” vagy „barbár ókor”. 

A „Spárta” vagy a „Taigetosz” szó hallatán arcunk szomorú kifejezést ölt, lesajnálóan sopánkodni kezdünk barbárságukon, mert egyből az jut eszünkbe, hogy a spártaiak a szakadékba dobálták gyenge, beteg csecsemőiket. 

Ez azonban nem így történt. Ha egy spártai gyermek koraszülött volt, gyenge vagy valamilyen rendellenességgel született és ezért a szülők nem akarták felnevelni, az apa elvitte a vének tanácsához. Ha a tanács jogosnak tartotta a szülők döntését, akkor a gyermeket kitették a Taigetoszon az Apothetaira, melyet mindenki ismert. De nem dobták semmilyen szakadékba! Ez a szokás valójában arról szólt, hogy a gyermek kapott még egy esélyt. Így a legritkább esetben halt meg a csecsemő, mert a gyermektelen párok örömmel vették őt magukhoz. 

A 24. héttől méhen kívül is életképes a magzat. Amerika bizonyos államaiban, ha egy abortált magzat életben marad, hát kidobják a kukába. Vagy félreteszik egy helységbe, hogy ne hallják, ha sír. Sorsára hagyják, várva a halálát. Már nem kötelező megadni a segítséget az életbenmaradáshoz.

Igen. Mi emberek hagyjuk meghalni az életképes, sikertelen abortusz során megszületett csecsemőket. Jobbak lennénk mint a spártaiak?

Hogy mi a különbség egy 6 hónapos koraszülött és egy abortusz során élve született magzat között? Az egyiknek segítséget nyújtanak, hogy élhessen. A másiknak a lehetőséget sem adják meg. 

Kérdezlek liberalizmus! Hol az esélyegyenlőség?

A te tested, a te döntésed?

Próbáld csak meg levágatni a kezed! Mondván, hogy válsághelyzetben vagy. Orvosod nagy valószínűséggel pszichiáterhez fog küldeni. 

Orvosod, aki az élet védelmére tett esküt. A hippokrateszi esküről mindannyian hallottunk. Ezt a fogadalmat minden orvostanhallgató leteszi diplomájának átvételekor, hogy megkezdhesse orvosi hivatását. Hova tűnt belőle Hippokratész mondata, miszerint: „[…]Senkinek sem adok halálos mérget, akkor sem, ha kérik, és erre vonatkozólag még tanácsot sem adok. Hasonlóképpen nem segítek hozzá egyetlen asszonyt sem magzata elhajtásához […]? Az életre esküdtek fel és mi az élet kioltását várjuk tőlük. 

Kérdezlek liberalizmus! Mit teszel az orvosainkkal?

Ha kívánjuk, kisbaba, ha nem kívánjuk, csak egy sejtcsomó az anya testében?

A magzat is ember, csak még pici! De bármit is teszünk, sosem lesz belőle kismedve! Csakis felnőtt ember. Az emberi fejlődést az idő előrehaladtával különböző nevekkel illetjük. Embrió, magzat, újszülött, csecsemő, kisgyermek… és még sorolhatnánk. Mégis sokat halljuk, hogy a magzat nem ember. Valóban? Tehát a kamasz sem ember? Csak egy kamasz? 

Kérdezlek liberalizmus! Hol vannak a legkisebbek jogai?

A törvény sem tiltja

Magyarországon a 12. hétig lehet abortuszt végezni. Belgiumban a 24. hétig, tehát a 6. hónapig. Máltán tiltott az abortusz: a magzat, fogantatása pillanatától emberi életnek minősül, így megilleti a védelem. 

Ha nem tiltja a törvény, akkor az azt jelenti, hogy helyes? Hogy rendben van?

Kérdezlek liberalizmus! Politikusaink döntik el, mi számít életnek?

…és végezetül néhány példa azokra, akik édesanyjuknak köszönhetően végül mégsem lettek abortusz áldozatai: 

– Andrea Bocelli, a világ egyik leghíresebb tenoristája. 

– Stephen Hawking, vezető angol elméleti fizikus, aki Albert Einstein szintjén értette a relativitáselméletét. 

– Cristiano Ronaldo, a világ egyik legismertebb és legtehetségesebb focistája.

– Franco Zeffirelli, híres olasz filmrendező, forgatókönyvíró. Színházi rendezőként több évtizede a legkiválóbbak között tartják számon, főleg operarendezései legendás hírűek.

– Celine Dion, többszörös Grammy-díjas kanadai énekesnő.

– Jack Nicholson háromszoros Oscar-, és hétszeres Golden Globe-díjas amerikai színész, filmrendező, forgatókönyvíró, producer. 

…és a sort még hosszan sorolhatnám.

Szóval kérdezlek, liberalizmus! Akkor most értünk vagy ellenünk?

Az élet védelmére alkotott a Teremtő. Idővel rájöttem, hogy ez magával hozza a kapcsolatok megfelelő minőségének, a házasság védelmének, a férfiak és a társadalom felelősségének kérdését is. Olyan utat szeretnék mutatni a fiataloknak, hogy döntéseik mentén ne könnyek, hanem virágok fakadjanak. Kiteljesedést adjon a boldog házasság, kiegyensúlyozott családi élet megteremtése.