29 C
Budapest
2024. július 21., vasárnap
unsplash.com

Mai hőseink: a kislány, a sportoló és az érettségizők

Esti tükör, 2021. május. 3.

A nap egyik hőse ötéves, és Elenának hívják.

Elena édesanyja elájult a konyhában, ezért a kislány felhívta a segélyhívó központot, hogy segítséget szerezzen. Az anyuka a hívás végére magához tért, de Elena talpraesettségével talán másokon is segíthet: az esetből okulva azt kéri a rendőrség a szülőktől, hogy tanítsák meg a gyerekeket a 112 helyes használatára, mert ha baj van, életet menthet.

telex.hu

Ma van a nemzetközi sajtószabadság napja. A Riporterek Határok Nélkül szervezet Sajtószabadság mutatója évente értékeli 180 különböző ország sajtószabadságának állapotát. Magyarország 2006-ban a tizedik helyen állt, most a 92.

eduline.hu

Ma százezernél több család izgult a magyar érettségi miatt. A végzős középiskolások 173 otthon töltött tanítási nap után vágtak neki reggel 9 órakor az idei érettséginek. A feladatok között Kossuth Lajosról és Jókai Mórról szóló szöveggel, Mikszáth, Arany János és Tóth Árpád műveivel is találkoztak a maturálók.

eduline.hu

A régebben érettségizők tablóképükkel vagy éppen érettségi bizonyítvánnyukkal biztatták a vizsgázókat. Orbán Viktor egykori iskolája, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium elől jelentkezett be a Facebookon, és azt mondta, hogy itt töltötte élete legszebb éveit.

eduline.hu

Közben már húszezren követelik, hogy ne nyissanak ki a középiskolák és az általános iskolák felső tagozatai május 10-én – két nap alatt ennyien írták alá azt a petíciót, amelyet az ADOM Diákmozgalom indított, hogy „ne kötelezhessenek senkit a jelenléti oktatással járó egészségügyi kockázat vállalására”. Kéréseik között szerepel, hogy helyi szinten születhessen meg a döntés az oktatás formájáról.

penzcentrum.hu

Az oktatás formájáról helyi szinten születő döntés már csak azért sem indokolatlan kérés, mert az OECD felmérése szerint óriási a digitális szakadék a városi és a vidéki internet-hozzáférés lehetősége között. A vidéki Magyarországon az online tanítás komoly nehézségekbe ütközik: becslések szerint a gyerekek 20 százaléka egyáltalán nem vett részt a távoktatásban, de L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője szerint a leszakadó térségekben ezeknek az aránya jóval magasabb.

24.hu

A svájci Bázel igazán nem tartozik a leszakadó térségek közé, mégis „érdekes” megoldást választott egy érzékeny szociális kérdés rendezésére: Európa bármelyik célállomására ingyen jegyet ajánl fel a koldusoknak – de csak oda. Eddig 31 ember élt a lehetőséggel: 14-en Románia, heten-heten Belgium és Németország, ketten Olaszország, egy pedig Franciaország felé vette az irányt.

hvg.hu

Közben a WHO európai vezetője példaértékűnek nevezte a magyarországi oltási kampányt, ugyanakkor hozzátette, hogy a biztató jelek ellenére, az új fertőzöttek számának csökkenése mellett Magyarországon még mindig várják a fertőzési ráta visszaszorulását és a kórházi ápoltak, valamint a halálozások számának csökkenését. Hans Kluge szerint bármilyen közegészségügyi vagy társadalmi lazításba epidemiológiai és egészségügyi szempontok alapján lehet belekezdeni, nem pedig a lakosságnak beadott oltások száma alapján, különösen az először az Egyesült Királyságban felbukkant B.1.1.7. mutáció európai és magyarországi terjedésének fényében. Véleménye szerint a tömegesemények egyelőre nagy kockázatot jelenthetnek.

Harminc éve indult el a hazai hospice-mozgalom, melynek úttörője a Magyar Hospice Alapítvány, amely Budapesten máig az egyetlen intézmény, amely nem kórházi osztályként végzi a végstádiumú betegek ellátását. Dr. Muszbek Katalin, az alapítvány orvos-igazgatója szerint a többség csak az utolsó hetekben veszi igénybe az ellátást, miközben a hospice nem a halálról szól, hanem arról az életről, ami a halál előtt van.

index.hu

Közben már a temetőkben is várólisták vannak. A temetkezési vállalkozások nehezen bírják teljesíteni a megnövekedett feladatokat, ezért a szolgáltatóknál akár több mint két hetet is várni kell egy-egy temetésre, szertartásra. A KSH legutóbbi adatai szerint 2021. március 21. és március 28. között 3872-en vesztették életüket.

telex.hu

És hogy mégis valami felemelővel zárjuk a napot, ismerjék meg a világbajnokot, aki egy Covid-osztályra ment önkéntesnek – ő Siklósi Gergő, aki 21 évesen, a 2019-es budapesti világbajnokságon lett minden idők egyik legfiatalabb aranyérmese párbajtőrben. Jelenleg vezeti a világranglistát is, és a tokiói olimpia egyik nagy esélyese, a Honvéd elnökségi tagja. A sportszázadban szolgál, ahonnan önkéntes kórházi feladatra jelentkezett idén áprilisban. „Egy sportoló általában burokban él, és én abból ki akartam szakadni. A sport másként teremt értéket, a kórházban tényleg hétköznapi hasznot hoztam. Két napot a SOTE-n, két napot a városmajori oltóponton töltöttem, ahol napi 1200 ember oltásában segédkeztünk. Felemelő érzés volt.”

Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.

Szeretnéd cikkeinket kényelmes hírlevél formában olvasni?

Iratkozz fel neked szóló e-mailes e-magazinunkra, amelyet hetente küldünk számodra.