Merre van az előre?

Esti Tükör, 2021. július 2.

Ma elértük az 5,5 millió beoltottat, jöhetnek az újabb lazítások.

A szombaton életbe lépő új szabályok szerint nem kell majd maszkot viselni a buszokon, a boltokban, az éttermekben, és a védettségi igazolványt is csak koncerteken, fesztiválokon, sportrendezvényeken kell majd felmutatni.

forbes.hu

Közben a mai már a második nap, hogy nincs koronavírusos elhunyt Magyarországon – ilyen legutóbb tíz hónappal ezelőtt, tavaly szeptemberben fordult elő. A WHO ugyanakkor figyelmeztetett: még nincs vége a járványnak, a delta-variáns 98 országban van jelen. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az egészségügyi világszervezet főigazgatója azt kérte, hogy a vakcinák kifejlesztői oldják fel a vakcinaszabadalmakat, annak érdekében, hogy a fejlődő országok is mielőbb hozzájuthassanak az oltóanyaghoz, mert önmagában a vakcinaadományok kevesek lesznek az elmaradott országok lakóinak immunizálására.

portfolio.hu

A világon élő emberek negyede nem jut tiszta ivóvízhez, fele nem rendelkezik megfelelően kiépített fürdőszobával, és a lassú javulás miatt még az évtized végére is emberek milliárdjait érintik majd ezek a problémák – ez az ENSZ vízről, tisztálkodási lehetőségekről és higiéniáról szóló legutóbbi jelentésében olvasható. Tízből átlagosan három ember 2020-ban egyszer sem tudott megmosakodni vízzel és szappannal.

penzcentrum.hu

Közben melegrekordot mértek Antarktikán – a jeges kontinensen tavaly február 6-án 18,3 Celsius-fokot dokumentáltak az Esperanza kutatóállomásnál. Az Antarktiszi-félsziget a bolygó leggyorsabban melegedő régiói közé tartozik, az elmúlt 50 évben közel 3 Celsius-fokot melegedett.

24.hu

A helyzet nem jobb a bolygó másik végében sem: az északi-sarki terület a véltnél gyorsabban olvad, ezzel veszélybe sodorva az itt élő tengeri emlősök, köztük a jegesmedvék, a fókák és a rozmárok végső menedékét. A szakértők korábban úgy vélték, hogy a terület hosszabb ideig fagyott marad, mint az Északi-sark többi része, de egy új elemzés rámutatott, hogy tavaly nyáron rekord olvadás zajlott le ezen a helyen is.

24.hu

Jó ütemben halad az esztergomi bazilika kupolájának felújítása – a Nagyboldogasszony és Szent Adalbert-főszékesegyház felújítása 2019 tavaszán kezdődött meg, a munkálatok várhatóan 2023-ig fejeződnek be. A beruházás keretében a bazilika teljes körűen megújul – jelenleg a kupola külső és belső rekonstrukciója zajlik.

magyarkurir.hu

Idén ugyan a szokásosnál jóval kevesebb filmes szakembert vesz fel soraiba az Amerikai Filmtudományi és Filmművészeti Akadémia, két új magyar művész mégis szavazhat majd az Oscar-díjról, mert Bucsi Réka animációsfilm-rendezőt és Rév Marcell operatőrt is meghívta tagjai közé az AMPAS.

infostart.hu

Újabb Kolodko-szobrot állítottak Vácon: az alkotás Petőfi Sándor Anyám tyúkja című verséből ábrázolja a tyúkot és Morzsa kutyát.

hvg.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.