Miért mutatja ezt a jelet Ferenc pápa?

Óvakodjunk a félreértelmezőktől!

– Na, most aztán lebukott, eddig is tudtuk, hogy az egyház ellensége, de itt egyértelműen az ördög jelét mutatja – kiálthatnának fel a katolikus egyházfő elszánt ellenlábasai a fenti kép láttán. És hogy ez nem csupán elméleti feltételezés, arról ide kattintva lehet meggyőződni.

Természetesen szó sincs ilyesmiről, ám ennek felismeréséhez indulatos reakciók helyett némi tájékozottságra van szükség.

Az a bizonyos fotó nem annyira friss: 2015-ben készült, amikor Ferenc pápa a Fülöp-szigetekre látogatott. Manilában nagyjából 20 ezer résztvevő előtt, Luis Antonio Tagle bíborossal közösen mutatták a kezükkel azt a jelet, aminek az üzenete teljesen egyértelmű és rendkívül egyszerű: szeretlek.

Nem is nehéz kitalálni, honnan származik a világ egyes tájain kétségkívül negatív jelentéstartalommal is használt kézjel. A Fülöp-szigetek egyik hivatalos nyelve az angol, az amerikai jelnyelvben pedig épp ez a szimbólum foglalja össze az „I love you” szavakat, amelyeket magyar nyelvre a szeretet közvetlen kifejezéseként fordíthatunk.

Amikor tehát akár a pápát, akár közismert amerikai embereket ilyen jelet mutatva látunk, érdemes belegondolni, hogy valószínűleg a szeretet kifejezésével van dolgunk részükről.

A kemény zene világában sátáni jelként (ördögszarvként) azonosított kézmozdulat egyébként előfordul a hindu hitvilágban – a test megfiatalításának szimbólumaként -, az indiai művészeti jelképrendszerben az oroszlánra is így hivatkoznak. A buddhizmus esetében a negatív energiák távoltartásának eszköze ez a kéztartás, de a taoizmusban sem ismeretlen a „kürtök kézjele”.

A jelentésárnyalatok tárháza ennél is bővebb, évszázadokkal ezelőtt a Földközi-tenger környékén élő népek e jel felmutatásával igyekeztek a balszerencsét elűzni, avagy távol tartani maguktól (némileg hasonlóan a buddhista alkalmazáshoz).

És akkor még említhetnénk bizonyos sportklubokat, amelyek esetében a rajongók kifejezetten a bátorítás, szimpátia jeleként, esetleg búcsúzó üdvözletként használják az ujjak ilyen módon történő felmutatását.

Ez a jel még egy érdekességere is rávilágít:

néha a szemlélő saját lelkének állapotát tárja elénk az, hogy mit lát bele egy fotóba.

FELHASZNÁLT IRODALOMA jel történeti leírása a Wikipédiában
Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.