Mit kezdjünk a hagyományos férfi és női tulajdonságokkal a XXI. században?

Már nem kell a szüleinket követnünk, de ne is rúgjunk fel mindent! A régi idők férfi és női szerepei vajon korlátozó sztereotípiák, vagy értéket hordozó „best practice”-ek?

Sokan azt gondolják, hogy ahogy telik-múlik az idő, a lány gyermekből nő, a fiú gyermekből pedig férfi lesz. Sajnos ez nem igaz.

Férfivá és nővé válni kell! 

Nem is akármilyen férfivá, nővé! Értelmes, aktív, érzelmileg kiegyensúlyozott, önálló gondolkodásra, felelős döntések meghozatalára képes, szilárd hittel rendelkező, harmónikus felnőtté!

Napjainkban megfigyelhető, hogy a tradicionális férfi és női szerepek változóban vannak. Míg ötven vagy száz évvel ezelőtt az volt a megszokott, hogy a nők nagyrészt otthon voltak a gyermekekkel és a férfiak keresték a pénzt, ma a kétkeresős családmodell felülírta ezeket a sztereotípiákat. Így sokszor családonként is eltérő, hogy kinek mi a feladata otthon és azon kívül. 

Míg a szüleim generációjában még azt láttam, hogy a munka mellett sok esetben a háztartás vezetése is a nők feladata volt, most azt tapasztalom, hogy a férfiak egyre inkább kiveszik belőle a részüket. 

Ahogy világunk változik, változunk vele mi is. A női, férfi szerepek, a feladatkörök határai már nem egyértelműek, sok esetben teljesen felcserélődtek.

Ettől függetlenül számos különbség fellelhető a női és a férfi lelki alkat között, melyek egy része egyszerűen fiziológiailag meghatározott. Például jobb és bal agyféltekénk dominanciája, összeköttetésének mértéke. Így a férfi és női attitűd az élet különböző szakaszaiban, szegmenseiben ugyan változhat, alapvető lelki alkatunk, lényünk a mélyben, részben mégis meghatározott.

Nézzünk meg néhány jellegzetes női és férfi attribútumot. Ezek nem kizárólagosak, hiszen mindnyájan rendelkezünk egyaránt saját nemünkből és személyiségünkből adódó tulajdonságokkal is. Ezek keveréke adja egyediségünket. 

Milyen a NŐ? 

A nő először is szerintem egy csoda. Abból a tényből kifolyólag – akár van gyermeke, akár nincs -, hogy

minden nő élete magában hordozza az anyaság csodájának, titkának lehetőségét.

Az új élet lehetőségét. 

Az alapvető női tulajdonságok közé tartozik a gyengédség, finomság és a kedvesség. Ebbe – bármennyire is jól esne a gyengébbik nemnek is néha – nem férnek bele a trágár szavak!

Az is igaz, hogy minden nőben van valami titok, melynek kifürkészése a férfi szívnek, léleknek izgalmas feladat lehet.

Női feladat az otthonteremtés. Hiszen a nő hatására lesz a házból otthon! Lénye meghatározza otthona légkörét! Érték, ha egy nő rendet tart maga körül, takaros, kreatív és ad a jó ízlésre. Érdemes ezeket a készségeket elsajátítani. Így öröm lehet hazaérkezni.

Ha egy nő nap mint nap gondoskodásával, figyelmességével, szeretetével vonja körbe és indítja útra férjét és gyermekeit, összetartja a családot. Megteremti a békét. Úgy lett megalkotva, hogy lénye maga a befogadás, a tisztaság, a szeretet! Szeretetével őrzi a család egységét.

Összefoglalva, ha NŐ vagy, tudd hogy egy csoda vagy, és legyél is az!

Mosolyogj, nevess, de jól gondold meg, kit, mikor és mennyire engedsz közel magadhoz!

Milyen a FÉRFI? 

Nekem az első, ami a férfiról eszembe jut, az a tartás. Fizikai és lelki értelemben is. Egy férfi a kiránduláson nem ül le az út szélére 5 kilométer után, mondván, hogy elfáradt. Teherbíró képessége lelkileg is megmutatkozik, amikor el tudja hordozni az élethelyzet adta nehézségeket. 

Lelki alkata arra lett teremtve, hogy alkosson, létrehozzon, terheket hordozzon, védelmezzen!

Ennek kialakítására hatalmas tűz szunnyad benne: energia, melyet, ha tudja, hogyan hozzon a felszínre, hogyan terelje jó irányba, hatalmas dolgokra lesz képes. Mekkora erő rejlik a férfiban!

Látok férfiakat, akik mosolyogva, kiegyensúlyozottan viselik családjuk terheit, oldják meg folyamatosan az akadályokat, bármi legyen is az. Látok papokat, akik teljes szívvel hordozzák egyházközségüket.

Egy férfit jellemez a szilárd értékrend, melyet akkor is követ, amikor nehéz helyzetben van.

Elveit nem igazítja az életmódjához. Életmódját igazítja az elveihez!

Hiszen egykor irányt fog mutatni. Egykor majd családja „papja” lesz.

Szavának súlya van! Fontos férfi tulajdonság a kiszámíthatóság önmaga és a másik ember számára. Ha egy férfi mond valamit, akkor az úgy van, arra lehet számítani. 

És végül a férfi egyik legnagyobb erénye a lovagiasság, ami magában foglalja a bátorságot, a keménységet, a hősiességet, az udvariasságot, az előzékenységet, a becsületességet és a belső tartást. 

És hogy mit is kezdjünk ezzel a két listával? Semmi esetre sem azt, hogy magunkra erőszakolunk valamit is belőlük! De érdemes megvizsgálnunk, hogy nem a XXI. század akar-e valamit ránk erőszakolni a másik nem listájából. Hogy van-e valamilyen – akár kényszerből – magunkra vett tulajdonságunk, melyet már levetnénk magunkról, és végre – vagy újra – önmagunk lennénk!

Az élet védelmére alkotott a Teremtő. Idővel rájöttem, hogy ez magával hozza a kapcsolatok megfelelő minőségének, a házasság védelmének, a férfiak és a társadalom felelősségének kérdését is. Olyan utat szeretnék mutatni a fiataloknak, hogy döntéseik mentén ne könnyek, hanem virágok fakadjanak. Kiteljesedést adjon a boldog házasság, kiegyensúlyozott családi élet megteremtése.