23.5 C
Budapest
2024. június 19., szerda
magyarkurir.hu

„Nem vagyok az a típus, aki az asztalra csap”

Esti Tükör, 2021. szeptember 3.

A Ferenciek terén a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hetében kilenc nyelven lesz gyóntatás: a magyar mellett angol, német, olasz, francia, spanyol, horvát, orosz és román nyelven járulhatnak a hívek a bűnbánat szentségéhez. „Felkészültnek érezzük magunkat a zarándokok szentgyónásának fogadására. Számítunk arra, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idején nagyobb létszámban érkeznek majd külföldiek ebből a célból hozzánk” – mondta Kárpáti Kázmér OFM, a belvárosi (pesti) ferences templom igazgatója.

magyarkurir.hu

Megkezdődött a XV. Ars Sacra Fesztivál, amely idén a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódik. A rendezvénysorozaton országszerte rendeznek koncerteket, lesznek filmvetítések, beszélgetések, családi és szerzetesi programok. A rendezvény egyházi fővédnöke, Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek a megnyitón hangsúlyozta, hogy az idei év különleges, mert számos kiállítás foglalkozik Magyarországon a művészetek és az eucharisztika kapcsolatával, másrészt „az igazi nemes művészet szavak nélkül tanítja, építi az embert, képes erősíteni és vigasztalni”.

kultura.hu

A Radio COPE munkatársa interjút készített Ferenc pápával, melynek első részében a Szentatya beszélt egészségi állapotáról és műtétéjéről is, de szóba kerül többek között a budapesti látogatás, az afganisztáni helyzet, a pápaság eddigi évei, a Becciu érsek nevéhez köthető korrupciós ügy is. Az interjú második részében foglalkozott a tridenti mise, a német szinódus, a Kúria reformja, a kiskorúak védelme, a glasgow-i klímakonferencia, és a legalizált eutanázia kérdésével is.

magyarkurir.hu

A béremelésről, a hálapénzről és a kamara tevékenységéről készített telefonos, reprezentatív közvélemény-kutatást a Magyar Orvosi Kamara – a 279 válaszadó átlagosan több mint 23 évet dolgozott az egészségügyben. Arra a kérdésre, hogyan változott anyagi helyzetük a márciusi béremelés óta, közel kétharmaduk (64,5%) válaszolta azt, hogy javult vagy jelentősen javult. Az alapbér emelésével öt orvosból négy elégedett vagy nagyon elégedett – az elégedetlen kollégák átlagban havi másfélmillió forintot tartanának megfelelőnek. Az ügyeletet vállaló orvosok hétköznapokon óránként 9000, hétvégéken 12 000 forint körüli nettó órabért tartanának elfogadhatónak. A megkérdezett orvosok csaknem háromnegyede egyetért a hálapénz büntethetőségével, ugyanakkor a paraszolvenciát (továbbra is) elfogadó orvosokat lebuktatni hivatott módszert csak a megkérdezettek kicsit több, mint egyharmada támogatja (36,5%), míg a szerény többségük ellenzi.

hvg.hu

Az ENSZ szerint idén jóval drágábbak lettek az alapvető élelmiszerek – leginkább a cukor, a búza és a növényi olajok drágultak a világban. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) számításai szerint 32,9 százalékos a drágulás tavaly augusztushoz képest.

hvg.hu

A Magyar Labdarúgó Szövetség közleményt adott ki a tegnap magyar-angol labdarúgó-mérkőzésen tanúsított szurkolói megnyilvánulásokkal kapcsolatban: „A Puskás Arénába kilátogató hatvanezer szurkoló elsöprő többsége sportszerűen, a magyar válogatottat biztatva drukkolt még akkor is, amikor már vesztésre állt a csapat. Éppen az ő védelmükben van szükség a rendbontók beazonosítására és szigorú megbüntetésére”.

index.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.

Szeretnéd cikkeinket kényelmes hírlevél formában olvasni?

Iratkozz fel neked szóló e-mailes e-magazinunkra, amelyet hetente küldünk számodra.