Jelentős összegek érkeztek magyar papok számláira karácsonykor

Bár a kormány „nem tud róla”, úgy tűnik, állami forrásból kaphattak százezres nagyságrendű anyagi juttatást, jövedelemkiegészítés elnevezéssel 2021 decemberében a Magyar Katolikus Egyház némely dolgozói.

Több katolikus pap megerősítette a Szemlélek számára, hogy a legutóbbi karácsonyhoz kapcsolódva olyan pénzösszeg érkezett a számlájukra, ami máskor nem szokott nekik járni. Egyáltalán nem szeretnénk senki zsebében körülnézni, ám ebben az esetben kivételt kell tennünk: a pénz forrása ugyanis nyilvánvalóan közpénznek tűnik. Érthetően nem szívesen beszélnek róla hangosan a megajándékozottak, de nem cáfolták, hogy az „adományt” a kormánytól kaphatták.

Információink szerint a Tiszántúlon 300 ezer forintot kaptak a papok idén a püspökségtől. Arrafelé 2020-ban nem volt ilyen pénzosztás, a Dunántúlon viszont ott szolgáló papok szerint igen: itt két lelkipásztorról is tudunk, akik idén 500 ezer forintot kaptak személyi kifizetésként, de nem tartották meg az összeget, hanem egyből utalták is tovább a plébánia számára.

Az ország középső régiójában 910 ezer forint érkezett hasonló módon egy katolikus pap számlájára.

Szerettünk volna hivatalosan is tájékozódni az utalások forrásáról. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtóosztálya megkeresésünkre azt nyilatkozta, nincs tudomásuk arról, hogy „a Magyar Katolikus Egyház papjai egységesen, határozott összegű jövedelempótlékot kapnának.” Igaz azonban, írja – név nélkül – a sajtós munkatárs, hogy “gyűjtő fogalommal egyházi személyek (azaz különböző hitéleti területen dolgozó munkatársak, köztük valóban a lelkipásztorkodásban lévő papok is) ebben az időszakban kapják meg azt az ún. kiegészítő jövedelempótlékot, amelynek összege egyházmegyénként, kis- és nagyobb településenként, illetve feladatkörönként is eltérő lehet, és amely a havi jövedelmet hivatott kiegészíteni. Ez kerül most utólag, több hónapra visszamenőlegesen egy összegben kifizetésre.”

Arra a lényegi kérdésünkre, hogy milyen forrásból kapták az egyházi dolgozók az említett jövedelempótlékot (tekintve, hogy a papok Magyarországon jellemzően nem kapnak fizetést, jövedelmet az egyházmegyei hivataltól), illetve hogy hozzájárult-e az állam a kifizetésekhez, nem kaptunk választ.

Az utalások tényét tehát elismerték, a jogcímet is közölték, arra azonban nem válaszoltak, hogy honnan állt rendelkezésre a feltehetőleg milliárdos összértékű szétosztott pénzmennyiség.

A Miniszterelnökségnél is próbáltunk korrekten érdemi információhoz hozzájutni, ám az állami szerv a mítoszok talányos beszédű bölcseihez hasonlóan felelt is, meg nem is. Úgy vélik, az értesüléseink tévesek, mert a Miniszterelnökség Sajtóosztályának decemberi válasza szerint “a Kormánytól sem tavaly, sem idén nem kaptak karácsonyi jövedelempótlékot sem a katolikus papok, sem más egyházak papjai, lelkészei, rabbijai” – holott nem arra voltunk kíváncsiak, hogy a magyar kormány utalta-e az egyes egyházi dolgozók számlájára a pénzt.

Mivel maga a kifizetés jogszerűen történt, indoklást is kaptak hozzá a papok. − A jövedelempótlék a Magyar Köztársaság (!!!) Kormánya és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia között létrejött megállapodás alapján, a hitéleti szolgálatot ellátó egyházi személyek jövedelmének kiegészítésére szolgál − tudhatták meg a címzettek a kifizetés indokát. Létezik tehát ezek szerint egy megállapodás, amelynek ugyan elvileg nincs köze karácsony ünnepéhez, ám mégis ekkor, egy összegben kapták meg az összegeket az érintett egyházi munkatársak. Felmerül a kérdés, hogy

ha tényleg jövedelemkiegészítésről lenne szó, miért nem havonta „egészítették ki” a jövedelmeket az év folyamán, miért csak karácsonykor lehetett hirtelen szüksége a papoknak egyszerre sok százezer forintra.

– Akkoriban ezt úgy kommunikálták, hogy a járvány idején tanúsított helytállásunk miatt kapunk plusz pénzt az államtól – emlékszik vissza egymástól függetlenül az indoklásra több különböző egyházmegyében szolgáló lelkipásztor. Egyikük elmondta, hogy bár őt nem befolyásolja tevékenységében és gondolkodásában az érkezett juttatás, nem tartja szerencsésnek, hogy pár hónappal a választás előtt került erre sor, mert szerinte ezt nehéz nem egyfajta „júdáspénznek” tekinteni. Szerinte az egészségügyben például sokkal jobb helye lett volna ennek a támogatásnak.

Mi úgy gondoljuk, a katolikus papok és más, fontos szolgálatot végző személyek is méltók rá, hogy segítséget kapjanak munkájukhoz.

Az ő sok esetben rendkívül áldozatos tevékenységükhöz azonban méltatlannak tűnik, hogy a témával kapcsolatos információkat a legkevésbé sem azzal a korrektséggel kezelik az általunk megkérdezett intézmények, ahogy a társadalom tagjaitól származó adóbevételek felhasználása kapcsán elvárható lenne.

Ongjerth Hanna
vendégszerző

* * *

Nem tudjuk, milyen kapcsolatban van a fent leírtakkal a Magyar Közlönyben 2020. december 20-án megjelent 625/2020. számú kormányrendelet, ami mintha épp arról rendelkezne – a költségvetési szervek és a bevett egyházak és belső egyházi jogi személyek foglalkoztatottjainak kompenzációjáról –, amiről a Miniszterelnökség „nem tud”. E kormányrendelet szerint a kompenzációra a 2021. év hónapjaira járó illetmények kifizetésével egyidejűleg, havonta voltak jogosultak az érintettek, és nem a járványban tanúsított helytállásuk, hanem a 2011-2012. évi adó- és járulékváltozások ellentételezése miatt.

Egy friss, a témához kapcsolódó hír ide kattintva érhető el.

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. […] Tavaly februárban Szemlélek Magazin írta meg, hogy 2021 karácsonyához kapcsolódva első ízben érkezett kormányzati pénzösszeg a lelkipásztorok számlájára. A lap szerint akkor a Tiszántúlon 300 ezer forint volt a támogatás, a Dunántúlon 500 ezer, az „ország középső régiójában” pedig 900 ezer. Forrásaink szerint az immár harmadjára érkező karácsonyi pénz összege jelentősen megemelkedett. […]

  2. […] Tavaly februárban Szemlélek Magazin írta meg papoktól kapott információk alapján, hogy 2021 karácsonyához kapcsolódva első ízben kaptak ilyen kormányzati pénzt a lelkipásztorok. A lap szerint akkor a Tiszántúlon 300 ezer forint volt a támogatás, a Dunántúlon 500 ezer, az „ország középső régiójában” pedig 900 ezer. Forrásaink szerint az immár harmadjára érkező karácsonyi pénz összege jelentősen megemelkedett. […]