Oltókampány, trükközés, porhintés

Esti tükör, 2021. április 21.

A kormány egy kedden este benyújtott törvényjavaslat szerint őszig hosszabbítaná meg a veszélyhelyzetet. A javaslat indoklásában az áll, hogy az új vírusvariánsok Európa-szerte terjednek és Magyarországon is jelen vannak, ezért elengedhetetlen a fokozott védekezés.

A fokozott védekezés része lehet az a tíznapos oltókampány is, melyben a kormány a regisztrált 45 év felettiek oltását tervezi a következő napokban.

index.hu

Közben enyhül a nyomás a kórházakon: ugyan még 925-en lélegeztetőgépen vannak, de a gyógyultak száma folyamatosan nő. Várhatóan ez a lassan javuló tendencia folytatódik, mert a vírus örökítőanyagának szennyvízben mért szintje ugyan még mindig nagyon magas, de az adatok nagyon lassú, enyhe csökkenést mutatnak.

Szlávik János szerint néhány napos kedvező számokra nem lehet alapozni, ezért óvatosságra int a mozik, színházak nyitásával kapcsolatban. A Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa szerint beltéren egy szuperfertőző akár száz másik embert is megfertőzhet.

Az infektológus elmondta azt is, hogy gyerek nem lehet szuperterjesztő, azonban a 12-14 éves korosztálytól már növekszik a fertőzöttek száma, ennek ellenére egyelőre feleslegesnek látja beoltani őket. Hozzátette, hogy általánosságban nem pártolja a gyerekek oltását, viszont ha a tudományos eredmények azt mutatják, hogy be kell oltani a gyerekeket, akkor támogatni fogja.

24.hu

Közben már külön ambulanciát nyitottak a Nyírő Gyula kórházban a mentális poszt-Covid-szindrómás betegek részére. Két hét alatt 130-an jelentkeztek, és a szakemberek szerint országszerte egyre nagyobb szükség lesz ezekre a helyekre. A koronavíruson átesettek, a szeretteiket gyászolók vagy épp a bezártságtól szenvedők közül sokan depresszióval, szorongással küzdenek.

444.hu

Talán ezt felismerve kéri önkéntes munkára a reformátusokat Balog Zoltán. A Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke azt mondta, aki teheti, vegyen részt a települések közösségi életének újraszervezésében, vállaljon önkéntes munkát a kórházakban, segítsen a gyászolóknak.

blikk.hu

A gyászoló Erzsébet királynőt 95. születésnapján jókívánságokkal, megható üzenetekkel köszöntötték az angol királyi család Twitter oldalán. A brit monarchia uralkodójáról a hagyományok szerint ilyenkor egy friss képet tesznek közzé, de ez most a pénteken lejáró kéthetes gyász miatt elmaradt – helyette fellapozhatjuk II. Erzsébet királynő fotóalbumát.

hvg.hu

Közben az Európai Parlament és az Európai Tanács tárgyalói szerda reggel megállapodásra jutottak arról az éghajlatpolitikai célkitűzésről, amely szerint az unió 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest.

livescience.com

Lehoczky Annamária éghajlatkutató szerint valódi cselekvés helyett inkább trükközés zajlik a klímasemlegességi célokkal. A Climate Action Tracker elemzését idézte, mely szerint a 2030-as célszám nem elég ahhoz, hogy az EU vállalása a Párizsi Megállapodással kompatibilis legyen. Ahhoz, hogy az EU igazságosan kivegye részét a globális közös célból, 2030-ig legalább 58-70%-os kibocsátás-csökkentésre lenne szükség, emellett pénzügyi támogatással kellene segítenie az EU-n kívüli szegényebb országok klímavédelmi intézkedéseit.

Nevezhetjük talán trükközésnek is, de mindenképpen meredek ötlet a harvardi tudósoké, akik krétaporral homályosítanák el a napot, hogy visszafogják a globális felmelegedést. A geomérnökösködést, a földi éghajlat nagyszabású technológiai manipulációjáról szóló elképzeléseket már jóideje komolyan veszik tudományos körökben, de a harvardiak projektjét most leállították: a teszt előtt még lakossági vitára szeretnék bocsátani, mert egy ekkora volumenű terv nem csak a tudósok ügye.

Ezt érzik azok a fiatalok is, akik az Európai Környezetvédelmi Iroda megbízásából készült felmérésben úgy nyilatkoztak, hogy a globális felmelegedés az emberiség legsúlyosabb problémája. A 23 európai országban több mint 22 ezer fiatal körében készített kutatásban a válaszadók mintegy felét – a koronavírus-világjárvány ellenére is – a klímaváltozás aggasztja leginkább, második helyre 44 százalékuk a környezetkárosítást sorolta, 36-36 százalékuk a fertőző betegségeket és szegénységet nevezte súlyos problémának.

ec.europa.eu

És ha már a fiatalokról volt szó, akkor örüljünk egy  magyar diák sikerének: Strasszer Zsófia, a budapesti Keleti Károly Szakgimnázium 15 éves tanulója nyerte meg a European Money Week rendezvénysorozat részeként szervezett Európai Pénzügyi Kvíz döntőjét.

Döntőről, sikerről, pénzről, és még több pénzről álmodozott egy tucatnyi európai futballcsapat, de hozzáértők a szurkolók és a józan ész diadalaként értékelik, hogy 48 óra alatt összeomlott az Európai Szuperliga. A futball teljes rendszerét megváltoztatni akaró elitliga 12 alapító résztvevője közül 6 mostanra biztosan távozott, két olasz csapat is bizonytalan, így kimondható, hogy a Legnagyobbak és Legprofibbak projektje a bejelentéstől számított 48 órán belül kimúlt.

thetimes.co.uk

Hogy a labdarúgás történelemkönyvében ez a közjáték majd említésre kerül-e, nem tudjuk, az azonban biztos, hogy a Fradihoz számos futballtörténelmi különlegesség köthető. Ezek közül a legfrissebb, hogy a Ferencváros az Újpest elleni 3-0-s győzelemmel bebiztosította története harminckettedik bajnoki címét, így eldőlt, hogy az OTP Bank Liga 2020–2021-es idényének is az élén végez.

index.hu

Közben reagált a CEU arra a hírre, hogy a kormány törölné a felsőoktatási törvény 2017-es módosítását: „A benyújtott törvénymódosítás nem változtat a CEU helyzetén. Úgy véljük, hogy a magyar kormánynak nem áll szándékában olyan feltételeket teremteni, amelyek között a CEU-hoz hasonló nemzetközi intézmények szabadon működhetnének.” Így a CEU Ausztriában marad, egy olyan országban, ahol tisztelik az akadémiai szabadság alapvető értékeit. Kutatási és egyéb, oktatást nem jelentő tevékenységeinkkel továbbra is jelen leszünk Budapesten – írták közleményükben.

nlc.hu

Azt a 25 éven át tartó kutatást valószínűleg a legteljesebb nyugalomban végezhették, melyben nyolcezer felnőtt alvási szokásait követték nyomon. A Nature Communications című folyóiratban most közzétett tanulmányban kimutatták, hogy a demenciának 20-40 százalékkal magasabb a kockázata azoknál, akik éjszaka hat órát vagy kevesebbet alszanak.

financialtribune.com

Aludjanak jól, aludjanak eleget! Jó éjszakát!

Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.