Lehet, hogy mégis találkozik zaklatások áldozataival a pápa Budapesten?

A Vatikán nem zárta ki ennek lehetőségét, ahogy az orosz ortodox egyház képviselőjével is találkozhat az egyházfő – a szóvivő szerint „meglátjuk”.

Részletes sajtótájékoztatót tartottak április 21-én a katolikus egyház központjában Ferenc pápa közelgő budapesti látogatása kapcsán. A „részletes” jelző arra utal, hogy az eddig ismert hivatalos információkon túl mind az utazás direkt és indirekt missziójáról, mind a hivatalos programban nem szereplő, ám akár megvalósuló találkozásokról is szó esett, újságírói érdeklődéseknek is köszönhetően.

Így került szóba néhány olyan téma, ami sokakat érdekel, ám eddig úgy tűnt, nincs napirenden. A hivatalos kommunikációs felületnek tekinthető Vatican News különböző nyelveken számol be a Matteo Bruni által vezetett sajtóeseményről – jelen sorok írásakor a magyar változat például sehogy –, és az angol, német, olasz, nem teljesen azonos tartalmú beszámolókat összevetve világosan látható, hogy

a vatikáni szóvivő nem tudja megerősíteni esetleges programon kívüli találkozók létrejöttét akár Hilarion metropolitiával – aki az orosz ortodox egyház vezető képviselője Budapesten –, az ökumenikus közösség tagjaival, akár zaklatások áldozataival, de szerinte nem is szabad kizárni ezek lehetőségét.

Az elhangzottakat konkrétabban közlik más orgánumok, például az ide kattintva elérhető angol nyelvű felület, amelynek híradásából a vonatkozó részletet szó szerinti fordításban közöljük. Miután Matteo Bruni szóvivő utalt rá, hogy a szegényekkel és a menekültekkel való találkozást követően Ferenc pápa meglátogat egy görögkatolikus közösséget (ami pár napja még nem szerepelt a hivatalos programban, de mostanra frissítették), ez következik: „Kérdésre válaszolva Bruni kifejtette, hogy nem tud semmit mondani azokról a lehetséges további találkozóiról a pápának, amelyek nem szerepelnek a programban – feltehetőleg privát módon, például abúzusok áldozataival, vagy Hilarion metropolitával.

A tervezett program ismert, a többit meglátjuk.”

Egy másik angol nyelvű forrás már konkrétan utal rá, hogy az egyik ilyen nem tervezett találkozás megvalósulhat: „Bruni újságíróknak elmondta, hogy egy ortodox küldöttség valószínűleg részt vehet valamelyik pápai programon, amelynek Hilarion metropolita is tagja lehet.”

Természetesen szerettünk volna a legközvetlenebb forrásból tájékozódni az elhangzottakról, de azon a felületen, ahol a sajtókonferenciák beszámolóit közzéteszi a Vatikán, az elmúlt napok tartalmai között a tegnapi összefoglaló – egyelőre – nem szerepel.

Ezekből a kijelentésekből leginkább az következik, hogy érdemes nyitott szívvel, nagy figyelemmel követni Ferenc pápa budapesti látogatását, mert – ahogy többen megfogalmazták – ő a meglepetések pápája.