A pápa szavai köszöntik Ferencet

Esti Tükör, 2021. szeptember 10.

A mai napon a magyar államfő volt az egyik fő előadó a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson. Áder János a számára oly fontos természetvédelem, környezettudatosság témájában ragadta meg a katolikus egyházfővel közös elkötelezettségét, majd egy vicces történetet osztott meg a hallgatósággal. A művészeti utalásokban gazdag beszéd kifutása az az üzenet volt, hogy az Istennel való kapcsolat nem lehet csupán passzivitás, hanem tettekben is ki kell fejeződnie.

pápa Budapest
Fotó: Lambert Attila/Magyar Kurír

Miután egyre közeledik a pápa Budapestre érkezése, az is kiderült, mit ad ajándékba a magyar kormány a díszvendégnek. Annak a XII. századi Pray-kódexnek a másolatát készítették elő neki, amely a Halotti beszéd szövegét is tartalmazza.

pápa Budapest
oszk.hu

A főváros is meglepetéssel készült a vasárnapi látogatásra: kreatív ötletként Ferenc pápa saját mondatait plakátolták ki számos hirdetőtáblára.

Nem csupán hazánk vár nemes külföldi érkezőt, magyar származású géniuszt is üdvözölt a világ egyik vezéregyénisége. Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója ugyanis közvetlenül gratulált Karikó Katalinnak a tudományos élet egyik legnagyobb elismerését jelentő Breakthrough-díj elnyeréséhez.

pápa Budapest

Az egészségügyben sem minden hófehér azonban: egy budapesti kórház két főorvosát és egyikük asszisztensét bilincsben vitték el a rendőrök, miután gyanú merült fel velük kapcsolatban hálapénz elfogadását illetően – mintegy kétszáz borítékról szólnak a hírek.

pápa Budapest
Ami piros, az – a hétvége bizonyos időszakaiban – tilos

Ha pedig érkezik a pápa, jó előre lezárják a fővárost – noha ezek a korlátozások a szombati körmenethez is kapcsolódnak, nem csupán a vasárnapi szentmiséhez. Az Andrássy utat és környékét autós szempontból ezen a hétvégén érdemes elkerülni, időszakosan az M0 autópálya egy részét sem lehet majd használni.

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.