Siker, kockázat, próbatétel

Esti Tükör, 2021. augusztus 5.

Az olimpia csütörtöki napján megszerezte a magyar küldöttség az ötödik aranyérmét: a kajakozó Tótka Sándor K–1 200 méteren elsőként ért célba. Csipes Tamara ezüstérmet szerzett a kajak egyesek 500 méteres versenyében, míg Kozák Danuta, aki a japán fővárosba a szám kétszeres címvédőjeként érkezett, ezúttal negyedik lett. A 10 kilométeres nyíltvízi úszásban Rasovszky Kristóf ezüstérmet szerzett, a magyar női vízilabda-válogatott pedig majd a bronzéremért játszhat, miután az elődöntőben 8-6-ra kikapott Spanyolországtól.

cosmopolitan.hu

Felesleges kockázatnak nevezte Falus Ferenc az óvintézkedések és korlátozások nélküli tömegrendezvények engedélyezését. Az egykori országos tisztifőorvossal ellentétben Rusvai Miklós virológus úgy látja: az augusztus 20-i ünnep kisebb kockázatú, önmagában nem indít el egy negyedik hullámot. Szerinte az igazi próbatételt az iskolakezdés és a nyaralásból hazaérkezők jelentik majd. A fertőzöttek számának hirtelen felfutását az ünnep utáni egy hónapban várja.

A két szakember megnyilatkozásának apropója, hogy kormánydöntés mentesíti a „veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések” alól az augusztus 20-ához kötődő ötnapos ünnepi eseménysorozatot, továbbá a szeptemberi négyesfogathajtó Európa-bajnokságot, valamint az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust.

nepszava.hu

Mint ismeretes, Ferenc pápa szeptember 12-én látogat Magyarországra – ma kiderült, hogy a NEK zárómiséje előtt Tóth Gabi fog énekelni.

iec2020.hu

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kísérőkiállítása „Orcád világossága – A görögkatolikus egyház művészete Magyarországon” címmel nyílt meg a Pesti Vigadóban. A kiállítás a keleti és nyugati egyház találkozási területén kialakult, önálló kulturális entitást létrehozó görögkatolikus egyház világába vezet be.

kultura.hu

Az Európai Bizottság az úgynevezett vegyes oktatás támogatására tett javaslatot: közleményük szerint a tanulási környezet és eszközök ötvözése segíthet az ellenállóképesebb oktatási és képzési rendszerek kialakításában, és hozzájárulhat az oktatás befogadóképességének javításához. Jobb oktatást jelenthet a távoli és vidéki területeken, azok számára, akik vándorló közösségek tagjai, kórházakban vagy gondozóközpontokban élnek, intenzív edzésprogramot folytatnak.

infostart.hu

Egy baltimore-i iskolában büntetés helyett meditálni küldik a diákokat, ugyanis a pedagógusok elsődleges célja az, hogy lenyugtassák a rend ellen vétő tanulókat. Az iskola igazgatója szerint az elmúlt öt évben mintha kicserélték volna a gyerekeket: csak nagyon ritkán fordul elő, hogy bárkit fegyelmezni kellene, ami az intézmény légkörén is nagyon sokat javított.

cnn.com

3,2 millió km/h.

Ezzel a felfoghatatlanul hatalmas sebességgel, minden eddig ismert csillagnál gyorsabban mozog az LP 40-365 jelű „fehér törpe” a Tejútrendszer külső határa felé, a Földtől körülbelül 2000 fényévnyi távolságra.

hvg.hu

Jeruzsálemben folyó ásatásokon régészek 2800 évvel ezelőtti, a Bibliából ismert földrengés nyomaira bukkantak – az Ámosz és Zakariás könyveiben megjelenő földrengés éppen abban az időben történt, amikor ez a feltárt épület Dávid városában összeomlott.

24.hu

És végül egy hír a gasztronómia világából: a rántott répa lett az év strandétele 2021-ben.

telex.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.