Szin János: A medvetámadások legfőbb oka az emberi felelőtlenség

Magyarországi milliomos. Kalandor. Daganatos beteg. Földönfutó. Megtérő. Külkereskedelmi képviselő, majd farmer Afrikában. Kanyargós ösvényt járt be, végül a Bodoki-havasokban találta meg otthonát az Erdélyben élő „Medvepásztor”.

– Az elmúlt években egyre többször hallani arról, hogy Erdélyben a medvék mind bátrabban bejárnak a falvakba, városokba. Minek köszönhető ez?

A medvék városiasodásának egyik okát megfigyelhetjük a gólyák hasonló viselkedésében. A gólya 100 éve még csak erdőben fészkelt, azonban felismerte hogy nagyobb eséllyel tudja felnevelni fiókáit az emberlakta területeken, hiszen az ember nem veszélyes rájuk, ragadozók pedig nem járnak be oda. Pontosan így van ez a medvéknél is. Tudni kell, hogy a hím egyedek veszélyesek a bocsokra. A nőstények ugyanis addig nem párzanak, amíg bocsaik mellettük vannak. Ezért járnak be az anymedvék, hiszen a kicsinyekre veszélyes hímek kerülik a lakott területeket. 

– Van, hogy lakóházakba is bemennek és élelemmel szolgálják ki magukat. Még a hűtőbe is benyúlnak. Volt olyan eset is, amikor a templomba költözött be egy medve. Így a helyi pap hetekig a templom kertjében tartotta a szentmiséket. Mi az oka, hogy ennyire bátrak?

– Valóban előfordulnak ilyen esetek, én is hallok és tapasztalok ilyet, sőt már az én ajtómon belül is volt nem egyszer medve. De a legérdekesebb az egészben az, hogy kint a természetben, a medveleseimhez még egyetlen egyszer sem ért hozzá medve, pedig többször voltunk fotós túrán, amikor egy hétig gyakorlatilag a lesben laktunk, egy heti élelmiszerünk is bent volt. Az oka az lehet, hogy az urbanizálódott medve, ha érzi az élelem szagát, akkor bemegy az ételért. Ha már ott van, akkor miért ne egyen egy kicsit? De biztos nem az autószerelő műhelybe megy be, ahol olajszag van. Vagy egy vegyszerraktárba. 

Erdély
www.facebook.com

– Mi a véleményed a medvetámadásokról?

– Szerintem a medvetámadások jelentős része provokált. Ha végiggondoljuk, sem táplálék, sem  ellenség, sem pedig táplálék-konkurensei nem vagyunk a medvének, tehát nincs oka rá, hogy velünk foglalkozzon.

Normális esetben nagy ívben elkerüli az embert.

A medve mindenevő, táplálékának mintegy hetven százaléka növényi eredetű. Egyaránt kedveli az erdei gyümölcsöket, terméseket, fűféléket, gyökereket, rovarokat. Az is ritka, hogy kis- és a nagyobb termetű emlősöket vagy dögöt egyen, nemhogy embert! Rengeteget ülök a lesben, és én azt tapasztalom, hogy amint megjelenik egy-egy turista, a medvék elszaladnak. Ennek ellenére vannak medvetámadások. De nem hiszem, hogy ok nélkül. Sok esetben a medvetámadások hátterében nem az áll, mint amit a sajtóban olvasunk. Egy sérült sem fogja a kórházban elmondani, hogy valójában ő ment oda, mert medvebocsot akart lopni vagy kővel dobálta a medvét. Mert mindenki szégyelli, hogy hülyeséget csinált. A medvét meg senki nem kérdezi meg. Több ilyen esetről tudok. 

– Előfordulnak halálos kimenetelű támadások is.

– Egy kifejlett medve egy 400 kg-os marhát is meg tud ölni, amit, ha kell, el is visz magával. Hogy lehet akkor az, hogy a támadások nagy részét az emberek viszonylag könnyű sérülésekkel ússzák meg?  Azt gondolom, hogy a medve nem akarja az embert megölni, sőt – én úgy veszem észre – még vigyáz is rá, nehogy véletlen megtegye. Egymást sem akarják bántani. Úgy tűnik, mintha szigorú szabályok szerint bunyóznának. Fontos azonban leszögezni, hogy én az erdélyi barnamedvéről beszélek, róluk van tapasztalatom. De ezt ne keverjük össze a grizlivel, a fekete medvével vagy a kodiák medvével. A medvefajták között hatalmas különbségek vannak. 

– Említetted, hogy ha a medve észrevesz valamit, elszalad. Menekülő állat? Tehát az a fajta kíváncsiság is hiányzik belőle, hogy megnézze ki jön és mit akar? 

– Teljes mértékben hiányzik. A les előtt azt tapasztalom, ha a medve feje fölött elszáll egy madár, összerezzen és megugrik. Ha nem tudja beazonosítani a forrást, amitől zaj vagy mozgás van, akkor elmenekül. Ha be tudja azonosítani, és tudja, hogy nem kell tartania tőle, akkor ott marad. De az embertől fél, ezért elkerüli. Minden tapasztalatom ezt mutatja.  

medveles
www.facebook.com

– Milyen megoldásokat látsz arra, hogy a medvék és az emberek közötti konfliktusok elkerülhetők legyenek? Vagy egyáltalán ne forduljanak elő?

– Akár hiszed, akár nem, az embereket kéne gyógyítani, nem a medvéket. Az emberek tájékoztatása, a medve természetének megismerése lenne a megoldás.

A bajt ugyanis általában mi emberek csináljuk.

Például a szeméttelepek elhelyezésével. Felkínáljuk az ételhulladékot a medvéknek és csodálkozunk rajta, ha bejönnek a városba. Ráadásul semmiféle módon nem védekezünk, nem zárjuk el a hulladékot, nem riasztjuk a medvét, nem teszünk villanypásztort sehova, csak hangosan üvöltünk, ha baj van. Nap mint nap medvék közt vagyok, méteres távolságban. Mégsem volt soha, semmiféle konfliktusom velük. Pedig a nagy számok törvénye alapján már kellett volna, hogy legyen. Tiszteletben tartom őket, a dolgaikat, így ők is tiszteletben tartanak engem. 

– Szerveztél egy civil összefogást a medve és ember közötti konfliktusok csökkentésére. Lett-e ennek gyümölcse?

– Igen. Ennek köszönhetően Tusnádfürdőn már ingyen adják a villanypásztort a város lakóinak, így a házak jelentős része már védett. A hulladékgazdálkodás is sokkal átgondoltabb lett, nem csak medvebiztos kukák vannak, hanem még azok is körbe vannak kerítve villanypásztorral. Tehát sokkal komolyabban veszik az emberek. Sőt, bekamerázták a közösségi hulladékgyűjtőket, hogy tudni lehessen és számon lehessen kérni, ha valaki kitámasztja, nyitva hagyja vagy nem úgy kezeli, ahogy kellene. 

medvetámadás
www.facebook.com

– Van még megvalósításra váró ötleted a jövőre nézve?

– Van egy hatalmas álmom, talán egyszer majd megvalósul. Még senkinek nem beszéltem róla. Amerikai mintára szeretnék létrehozni egy 1000-2000 hektáros autós szafari parkot. A városba bejáró „problémás medvéket” szeretném itt összegyűjteni. Több szempontból is megoldaná a fennálló nehézségeket. Először is így egyetlen medvét sem kéne agyonlőni, hanem helyette egy hozzájuk méltó parkban, a természetben öregedhetnének meg. Másodszor ivartalanítva lennének, így nem örökítenék tovább a génállományukat. Ami pedig hosszú távon lenne jövedelmező, hogy az emberek jobban megismerhetnék a medvéket. Tájékoztatási, oktatási szerepet is betöltene, mindezt egyfajta látványosság keretén belül. 

– Számíthatsz bármiféle segítségre a megvalósításban a román államtól vagy akár megyei, városi szinten?

– Az államtól nem. Jelenleg ott tartunk, hogy elkezdték elfogadni, amit teszek. Eleinte nagyon sokan támadtak, az összes létező helyen fel lettem jelentve legalább kétszer, de sehol nem marasztaltak el, mert semmiféle törvénybe nem ütközik, amit csinálok. Minden szükséges engedélyem megvan. Hargita Megye Tanácsának elnökével volt együttműködésem: amikor megnyitottam a tusnádfürdői lest, akkor felajánlottam, hogy egy hónapig ingyen látogatható lesz, hogy ismerjék meg az emberek, lássák, hogy van ilyen. Szeretnék a Kovászna Megyei Tanács elnökével is beszélni: jöhetnének gyakrabban osztályok, csoportok, hogy tanítsuk, oktassuk a gyerekeket. Hogy a medve ne egy misztikus állat legyen többé, hanem ismerjék meg, és úgy alkossanak róla véleményt. 

Szin János

– Erős szemléletváltási törekvés van benned. Mennyit foglalkozol gyermekek oktatásával? 

– Nagyon sokat. Kifejezetten küldetésemnek érzem azt, hogy az embereknek megmutassam a medve másik arcát. Szemléletváltás csak akkor következhet be, ha a gyermekek, fiatalok már egy új fajta látásmódot visznek tovább. Erre próbálom megadni a lehetőséget minél több fiatal számára. A Babes-Bolyai Tudományegyetem Természettudományi karával is sikeres együttműködésem van. A hallgatóknak gyakran tartok előadásokat a medvelesben. Gyakran elhívnak előadást tartani más iskolákba is. A gyerekcsoportokat ingyen szoktam fogadni, mert azt gondolom hogy fontos megtanítani a jövő generációját az állatok szeretetére. Ráadásul az állatok és a természet megfigyelése az ember lelkének felemelő élmény. Terápiás jellegű. Legalábbis, rám nézve biztosan az. Én például nem nézek televíziót, hanem minden este a medvelesben ülök és nézek ki az ablakon. Nekem ez a szélesvásznú mozi. Minden nap újra és újra megnézem az előadást, még ha a szereposztás ugyanaz is.

Az élet védelmére alkotott a Teremtő. Idővel rájöttem, hogy ez magával hozza a kapcsolatok megfelelő minőségének, a házasság védelmének, a férfiak és a társadalom felelősségének kérdését is. Olyan utat szeretnék mutatni a fiataloknak, hogy döntéseik mentén ne könnyek, hanem virágok fakadjanak. Kiteljesedést adjon a boldog házasság, kiegyensúlyozott családi élet megteremtése.