Szivárványszín kontra piros-fehér-zöld

Esti Tükör, 2021. június 22.

Hungarikum lett a máriapócsi nemzeti kegyhely és búcsú, az 1568-as vallásszabadsági törvény, a karikás ostor, és tizenegy új elemmel bővült a Magyar Értéktár – ezt a Hungarikum Bizottság ülése utáni sajtótájékoztatón jelentette be Nagy István agrárminiszter. Kiemelkedő nemzeti érték lett a magyar citera és citerajáték, a Kárpát-medence hagyományos fejfái, a székelykapuk, a Rákóczi-túrós, a tokaji írótábor, a teqball, a szentkirályi ásványvíz, valamint a Zema porcelánékszer.

ma7.sk

A „gendertörvényként” ismert jogszabály-tervezet módosítását kérte az olasz kormánytól a Vatikán, amely szerint a homofóbia és a transzfóbia ellen kezdeményezett javaslatok sértik a katolikusok véleményszabadságát – a homofóbia- és transzfóbiaellenes törvénytervezet módosítására a szentszéki államtitkárságról érkezett hivatalos felszólítás a Mario Draghi vezette kormányhoz. Az úgynevezett gendertörvény a diszkriminációt büntetné szigorúbban, de létrehozna egy nemzeti napot is a nemhez és a szexuális orientációhoz kötődő diszkrimináció és erőszak áldozatai számára. A szentszék szerint ez csorbítaná az egyház szabadságjogait.

hvg.hu

Közben több EU-tagország is elítélte Magyarországot az új, homofób törvény miatt. Németország uniós ügyekért felelős minisztere szerint az új törvény sérti az EU értékeit, és mély aggodalmát fejezte ki, hogy Magyarország és Lengyelország megsérti a joguralmat, amikor a bíróságok, az akadémiai élet és a média függetlenségét korlátozza, illetve jogokat von el nőktől, menekültektől és kisebbségektől. 13 ország írta alá azt a közös nyilatkozatot, amelyben elítélik a legutóbbi jogi változásokat, mint a véleménynyilvánítás szabadságához való jog megsértését és a „szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetés kirívó formáját”.

444.hu

Az igazságügyi miniszter erre reagálva közölte, hogy gyűlöletkeltő kampány indult Magyarország ellen a pedofiltörvény miatt. Varga Judit szerint most Luxemburgban visszavernek minden alaptalan támadást és megóvják az ország becsületét.

168.hu

Az Európai Labdarúgó-szövetség úgy döntött, hogy „tekintettel a kérelem politikai hátterére”, nem engedélyezi a müncheni stadion szivárványszínű kivilágítását a holnapi német-magyar mérkőzés idejére. Csalódottság jellemezte a német politikusok reakcióját az UEFA döntésére. Markus Söder bajor miniszterelnök szerint a tolerancia és a szabadság jele lett volna, ha szivárványszínű díszkivilágítást kaphatott volna a müncheni Allianz Arena a szerdai Eb-meccs idéjén, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára, Paul Ziemiak szerint pedig a döntés után hiteltelenné váltak az UEFA rasszizmus és diszkrimináció elleni kampányai.

Ettól függetlenül az UEFA döntése elleni tiltakozásként holnap este több német stadion is szivárványba borul, így akarnak kiállni a sokszínűség és a tolerancia mellett.

A Barcelona is beszólt az UEFA-nak a szivárványos stadiondizájn tiltása miatt – a katalánok kiálltak a müncheni kezdeményezés mellett, akárcsak Antoine Griezmann, a francia válogatott csatára, aki a szivárványszínekbe csomagolt müncheni stadion képét osztotta meg közösségi oldalán.

telex.hu

Közben a Ferencváros labdarúgócsapatának elnöke Facebook-oldalán jelentette be , hogy a szurkolók felhívásának eleget téve a német-magyar Eb-meccs alatt magyar nemzeti színekbe borul a Groupama Aréna. Kubatov Gábor arra kérte a többi klub vezetőit is, hogy csatlakozzanak a kezdeményezésükhöz, és fessenek minden stadiont piros-fehér-zöldre.

24.hu

Tisztázta álláspontját az UEFA az Eb-döntő helyszínéről: úgy tűnik, sikerült dűlőre jutnia az európai futballszövetségnek és a brit kormánynak, így az Európa-bajnokság elődöntőit és fináléját a Wembley-ben rendezik meg.

hvg.hu

Közel 10 éve nem volt példa arra, ami ma bekövetkezett: az elemzői várakozásoknak és a jegybanki vezetők korábbi nyilatkozatainak megfelelően az MNB megemelte az alapkamat szintjét, amely szerdától 0,9 százalék.

index.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.