Érdektelenségbe fulladhat a szlovákiai pápalátogatás?

Körlevélben buzdítják a püspökök a katolikus híveket, hogy ne maradjanak otthon.

Százezrek részvételével kalkuláltak, augusztus 25-ig mindössze 33 ezren regisztráltak a szeptember 12-15. között zajló szlovákiai pápalátogatásra. A szerény érdeklődés miatt augusztus 29-én minden szlovákiai katolikus templomban felolvasták az ottani püspöki kar (KBS) körlevelét, amelyben arra kérik a híveket, hogy vegyenek részt a programokon.

Beszédes részlet, hogy a főpásztorok kitérnek arra is:

„Tisztában vagyunk azzal, hogy sokak számára mennyire bonyolult a helyzet”.

Jöjjön néhány tényező az osztrák Kathpress hírügynökség információi alapján, ami indokolhatja a regisztrációk alacsony számát.

1. Oltási kötelezettség

Jelentős vízválasztó, hogy amíg Magyarországon semmilyen járványügyi védekezési kötelezettség nem kíséri Ferenc pápa látogatását, Szlovákiában kizárólag védőoltás megléte esetén lehet regisztrálni a programokra, már 12 éves kortól kezdődően. Akik 12 évesnél fiatalabb gyermekkel szeretnének jelen lenni, azok számára elkülönített szektorokat alakítottak ki, ami egyesek szerint újfent nem növelheti a jelentkezési kedvet.

Szlovákiában igen erősek az oltásellenes hangok,

ezzel összefüggésben az oltási hajlandóság is viszonylag alacsony – nem véletlenül indították útjára a vakcinalottót, hogy így pörgessék fel az átoltottság arányát.

szlovák pápalátogatás
Forrás: Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC)

2. Posztjárvány-szindróma

Ahogy hazánkban és valószínűleg sokfelé a világon, Szlovákiában is jelentősen kevesebben tértek vissza a templomokba, mint amennyien az első járványhullám előtt aktívan részt vettek a liturgiákon. Főleg az idősebbek félnek közösségbe menni. Ráadásul szeptember 15. hagyományos vallási ünnep a szlovák plébániákon, amikor helyben szoktak összejönni a hívek. Ez mind fékezheti az utazási hajlandóságot, a tömegrendezvényeken való részvételi kedvet.

3. Érdektelenség

Nehéz lenne felmérni, mennyien vannak azok, akik nem külső okok miatt, hanem belső döntés alapján, elsősorban érdektelenségből nem kívánnak találkozni Ferenc pápával. A fiatalok körében mégis ez tűnik reálisnak, ez az önkéntes szolgálatra jelentkezők számából is kitűnik.

A jelek szerint a fiatalabb korosztályt nem mozgatja meg a pápával való közvetlen találkozás lehetősége.

4. Kirándulás Budapestre

Sokfelől hallani, hogy létezik egy markáns része a szlovák társadalomnak, amely csoport szívesen találkozna a pápával, a kötelezettségeket viszont úgy tervezik kiküszöbölni, hogy szeptember 12-én igenis részt vesznek az egyházfő programján, csak a magyar fővárosban. Mivel Budapesten csak ajánlják, de nem írják elő kötelezően a szervezők a maszk használatát, az oltottság igazolását, a távolságtartást, az oltásellenes, vagy más okból be nem oltott személyek nyugodt szívvel eljöhetnek a NEK zárómiséjére – még regisztrálni sem kell (noha a szervezők ezt is ajánlják).

Gyér jelentkezési kedv ide, kifogások oda, a Kathpress cikke egy reményforrásra is rámutat: a szlovákok közül (is) sokan szeretnek mindent az utolsó pillanatra hagyni.

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.