A Szemlélek Társalgó igazolta, hogy rázós témákról is lehet békésen beszélgetni

Homoszexualitás, abortusz, egyházi visszaélések, háborúk, függőségek, oktatásügy, online zaklatás – igyekeztünk tisztelettel, őszintén szembenézni fontos társadalmi kérdésekkel.

VISSZAPILLANTÓ sorozatunkban 2022 általunk legfontosabbnak tartott témáival foglalkozó anyagainkat rendeztük egybe és idézzük fel.

A beszélgetésekben előkerülhetnek olyan eseményekre való utalások, melyek ugyan az idő múlása miatt már nem annyira aktuálisak, de úgy gondoljuk, érdemes rájuk ebből a távlatból is visszatekinteni. Reméljük, hogy a felidézett tartalmak „újranézői” éppúgy örömmel fogadják a “visszapillantás” lehetőségét, mint azok, akik most találkoznak először egy-egy gondolattal!

A Szemlélek 2022-es vezérgondolatával – Ne féljetek! – indítottuk, a 2023-ra szóló felhívással – Legyen világosság! – zártuk új podcastműsorunk első évadját, és

számunkra is meglepő, hogy a 20 adásból álló sorozatba mennyi felismerés, rácsodálkozás, frappáns megfogalmazás belefért.

Épp ezért jelentős kihívás lenne arra vállalkozni, hogy összefoglaljuk a 20 órányi beszélgetésfolyam lényegét, inkább azt ajánljuk, hogy aki még nem tette meg, ide kattintva böngéssze végig az epizódokat, s ha ideje, kedve van hozzá, hallgassa meg a számára szimpatikus duettek társalgását!

Merthogy ez volt a központi koncepció a Szemlélek Társalgó 2022-es párbeszédeinél: mindig két vendéget hívtunk, az adásokat pedig párosával, egymást váltva Gégény István, Sáhó Eszter és Herbert Dóra vezette a Szemlélek részéről. Tudatosan törekedtünk arra, hogy igazoljuk a sokak szívében talán megkérdőjelezett meggyőződésünket: igenis lehet úgy egyet nem érteni, hogy közben tiszteljük a másik felet, s akkor sem kell szőnyeg alá söpréssel felérően csendben maradni, vagy indulatosan vagdalkozni a szavainkkal, ha adott esetben nagyon fájdalmas a téma, amiről beszélnünk kell.

Az év során érintettük a család, a teremtésvédelem, a gazdaság, a közbeszéd, a szociális gondoskodás témáját,

de a bevezetőben említett problémák mellett volt lehetőségünk közösen gondolkodni a médiahelyzetről, a magyar nemzet lelki sebeiről, a fiatalok jövőképéről, a párbeszéd lényegéről, a papság válságáról, az örömre alapozott társadalom víziójáról.

Ha előre elterveztük volna, akkor sem biztos, hogy sikerül ennyire sokszínű közösséget, a saját szakterületüket kimagaslóan képviselő személyek népes csoportját vendégül látni ebben a műsorban. Álljon itt a Szemlélek Társalgó megszólalóinak listája – az adásba kerülés sorrendjében –, amely önmagáért beszél.

A SZEMLÉLEK TÁRSALGÓ VENDÉGEI 2022-BEN:

Kepes András, az egyik legnépszerűbb magyar író
Hodász András, katolikus pap
Veiszer Alinda, Prima Primissima Díjas műsorvezető
Várszegi Asztrik, katolikus püspök
Szőnyi Szilárd, újságíró
Zöldi Blanka, a lakmusz.hu főszerkesztője
Laborczi Dóra, evangélikus teológus, újságíró
Szöllősi Györgyi, az ATV műsorvezetője
Bódis András, a Válasz Online felelős kiadója
Gundel Takács Gábor, újságíró, műsorvezető, sportriporter
Skrabski Fruzsina, filmrendező, újságíró
Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora
Bolyki László, spirituális író, zeneművész
Radványi Viktória, a Budapest Pride főszervezője
Oszkó Péter, üzletember, befektető
Simor András, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke
Árki Kristóf, egyetemista, a Szemlélek vizuális munkatársa
Rajkai Eszter, egyetemista, a Szemlélek gyakornoka
Nagy Bandó András, humorista
Kovács András Péter, humorista
Szöllősi-Nagy András, hidrológus, az MTA doktora
Ürge-Vorsatz Diána, fizikus, klímakutató
Gerendai Károly, kulturális vállalkozó
Jaksity György, közgazdász
Berta Tibor, katolikus püspök, katonai ordinárius
Feledy Botond, jogász, politológus
Füzes Ádám, coach, tréner
Urfi Péter, újságíró
Görföl Tibor, katolikus teológus, a Vigilia főszerkesztője
Hadas Krisztina, Prima Primissima Díjas újságíró
Pogány Anikó, erőszakmenteskommunikáció-tréner
Beer Miklós, katolikus püspök
Varga László, katolikus püspök
Asztalos Katalin, pszichológus, a Szemlélek mentorált szerzője
Szőke Tibor, a Szemlélek szerkesztője

Noha januárban pihenőt tartunk,

terveink szerint 2023-ban folytatódik a Szemlélek Társalgó párbeszédeinek sorozata.

Várhatóan a koncepció és az adások rendszeressége terén is változást hoz az új esztendő – erről időben hírt fogunk adni.

Hálásak vagyunk a beszélgetőtársaknak és a hallgatóknak egyaránt – mindenkinek, aki 2022-ben részt vett ebben az egymás kölcsönös tiszteletén alapuló, némelyek által bátornak nevezett kalandban! Nyitottan állunk az újabb társalgások elé.

1 hozzászólás

  1. Sajnos (még itt is) rengeteg a közhelyes tartalom. (Merjük, tegyük, vállaljuk, tiszteljük, ne féljünk stb. stb.) Miért kell emberöltőnként újra felfedezi azt, amit már régóta tudunk? Nem inkább érvényesíteni kellene? Veszünk egy jegyet a villamosra. De nem szállunk fel rá, a bilétát nem érvényesítjük, de buzgón tanácsoljuk másoknak: legyenek bátrak, hősök, utazzanak, stb… és akkor majd megvalósul az idea. Vegyék már észre: most (már) nem a beszéd és prédikáció ideje van, hanem a „csinálásé”, azaz az érvényesítésé. A beszéd (még ha okos is), mások tanítgatása (fogjuk meg és vigyétek), cikkezgetések (oh, én mi mindent megteszek, de hát mások ugye) csak a „nagy löttyös indulat” levezetései, maszatolások, szócséplés. Párbeszéd kell? Jó, tudjuk ezer éve. Van? Nincs. Majd lesz? Nem, soha. Akkor viszont hazugság, hogy kell. Előbb lesz Hodász András hídlakó, mint egy milliszekund haladás kétezer év alatt. Ez az, ami megtörténik. Kirill „pátriárka” (sicc!) pedig egérutat kap. Kitől is? Ez is megtörténik. Mi is lenne a konkrét teendő? Ember, most jövök a templomból?! Nos, ezért nem megyek én be. Ez viszont már nemcsak duma.