„Ne féljetek!” évet hirdettünk 2022-re

Sajtótájékoztató keretében bemutattuk negyedik interjúkötetünket, valamint a Szemlélekkel együttműködésben elindult a Papifrankó csapatának „Peacemaker” kampánya is.

Elkészült a Szemlélek magazin negyedik interjúkötete, amelyben olyan személyek fogalmaznak meg bátorító társadalmi üzeneteket, mint Kepes András, Stumpf István, Acél Anna, Márki-Zay Péter, Nagy Bandó András, Balog Zoltán, Beer Miklós, Munk Veronika, Karácsony Gergely, Kovács András Péter.

A békés közbeszédért indított petíció folytatásaként 2022-ben „Ne féljetek!” elnevezéssel tematikus kommunikációs programot fog megvalósítani a magazin szerkesztősége, amelyhez bárki szabadon csatlakozhat.

Vezérfonalként elhangzott II. János Pál pápa egyik ismert buzdítása: „Ne hagyjátok abba az előttetek álló kérdések válaszainak felkutatását! Ne féljetek!”

A képen balról jobbra: Gundel Takács Gábor, Sáhó Eszter, Hodász András, Gégény István – Fotó: Román Péter / Kovász Blog

– Úgy tapasztaljuk, hogy a magyar társadalom sokszínű közösségét láthatatlan bilincs tartja fogságban. Sokan félnek a koronavírustól, a klímaváltozástól, a migránsoktól, a politikai kilátásoktól, a jövőtől. A legnagyobb baj, hogy már egymástól is félünk.

Hiszünk benne, hogy gondolkodással, párbeszéddel, egymás iránti nyitottsággal le tudjuk győzni e félelmek sokaságát.

Ha 2022 végére egy kicsit kevésbé fogja átjárni a félelem a magyar emberek szívét, az egy fontos változási folyamat hírnöke lehet – indokolta a „Ne féljetek!” Év célkitűzését Gundel Takács Gábor, a Szemlélek szerzője.

A program részeként podcast, interjúsorozat, elemző írások, mémek sokasága segít majd felismerni a félelem forrásait, egyben elindulni a félelemmentes, indulatmentes társadalmi párbeszéd irányába. Ennek egyik konkrét eszközeként a Szemlélek partnereként a Papifrankó vlog stábja elindította a „Peacemaker” (béketeremtő) kampányt.

„Peacemaker” karkötő, Fotó: Román Péter / Kovász Blog

– Aki úgy dönt, hogy szívesen viseli a „Peacemaker” karkötőt, ezzel elkötelezi magát, hogy saját környezetében mindent megtesz a társadalmi béke előmozdításáért. Ennek egyik első lépéseként olyanokat is meghívtunk a kampány támogatói közé, mint a Kálvinista Apologetika vagy a ZshowTime, akiknek képviselőivel nem feltétlenül értünk mindenben egyet, ettől függetlenül tudunk egymással emberhez méltó párbeszédet folytatni és egymás mellett békében élni – nyilatkozta Hodász András katolikus pap, a kampány kezdeményezője.

A sajtótájékoztató összefoglaló videója: