Térdelni csak Isten, haza és a szerelmed előtt

Esti tükör, 2021. június 10.

Váratlanul megjelent a csütörtöki Kormányinfón a miniszterelnök, aki többek között bejelentette, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezésben résztvevő egészségügyi szolgálati jogviszonyban dolgozók, a rendvédelmi dolgozók, katonák és a honvédségi alkalmazottak, a szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi és kormányhivatali dolgozók két éven belül 10 nap többletszabadságra lesznek jogosultak. A jogosultság több, mint 170 ezer közszolgálatban dolgozót érint.

unsplash.com

Megtudhattuk azt is, hogy indulhat a 12-16 év közöttiek oltása és lesz új nemzeti konzultáció. Orbán Viktor a magyar-ír felkészülési mérkőzés elején történtekről is kapott kérdéseket. Elmondta, hogy a térdre ereszkedés gesztusa mögött történelmi megfontolás van, ami a volt rabszolgatartó államokhoz kötődik. Ennek a tehernek az elhordozásában azonban Magyarország – mint fogalmazott – „nem tud segíteni, hiába hozzák fel ezt a terhet a futballpályára”. Szerinte a magyar kulturális hagyományban három összefüggésben engedhető meg a térdre ereszkedés: az Isten előtt, a haza előtt, és a szerelme előtt a szerelme keze megkérésekor.

Nem a Kormányinfón, hanem az OTP Lakóingatlan Értéktérkép elemzéséből derült ki, hogy hazánkban az ingatlanok tavaly átlagosan 9,1 százalékkal drágultak, és az árak idén tovább emelkedhetnek. Közleményükben Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője elmondta, nem csak Magyarországon, de az EU összes tagállamában drágultak az ingatlanok az Eurostat elemzése szerint. Kiemelte, hogy 2021-ben sem várható árcsökkenés, ugyanis a januárban indult otthonteremtési program támogatási elemei és az 5 százalékos újlakás-áfakulcs visszavezetése jelentősen fellendítették az első fél évet, ez a tendencia várhatóan kitart az év hátralevő részében is. A pozitív előrejelzést azonban nagyban befolyásolhatja a járvány esetleges újabb hulláma – tette hozzá a szakértő.

24.hu

Közben az EU-ban egyre nagyobb a feszültség. Az Európai Parlament csütörtökön nagy többséggel elfogadott állásfoglalásában felszólította a törvényhozó testület elnökét, David Sassolit, hogy két héten belül hívja fel a jogállamiság feltételrendszeréről szóló rendelet szerinti kötelességének teljesítésére az Európai Bizottságot. Az állásfoglalásban a képviselők rámutattak, hogy az uniós költségvetést védő jogállamisági feltételrendszer már január elsején hatályba lépett, és a koronavírus-járvány utáni helyreállítást célzó alapokra is vonatkozik. Kiemelték: a bizottság ennek ellenére semmilyen lépést nem kezdeményezett, és nem tartotta tiszteletben azt a június elsejei határidőt sem, amelyet az EP március végi állásfoglalásban meghatározott.

portfolio.hu

Már egy ideje tudják, de csak most mertek vele előállni a tudósok, hogy nem is három, hanem összesen öt óceán van a Földön. A Jeges-tengert ugyan már 1915 óta óceánként tartja nyilván a tudomány, de az ötödikről eddig vita volt. Kevésbé karakteres, vize pedig sokkal kevésbé sós és sokkal hidegebb, mint a többié, idén februártól azonban az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) is hivatalosan elismeri.

infostart.hu

És akit érdekel, hogy miért jó időben lefeküdni aludni és mit ne csináljunk már elalvás előtt egy órával az egészségünk érdekében, olvassa el ezt az interjút.

Szerelmese vagyok a közéletnek és a közbeszédnek. Hiszem, hogy magas szinten ezeket művelni csak szabadon gondolkodva lehet: a valóság és az igazság talaján állva, megengedve magunknak a változás lehetőségét.