A magyarok többsége támogatja az uniós szankciókat

Egy friss nemzetközi felmérés szerint az EU tevékenységével is elégedettebbek vagyunk, mint a hazai történésekkel.

Közzétették az Eurobarometer 27 országra kiterjedő legújabb kutatásának eredményeit. Az adatokból kiderül például, hogy

a magyar emberek 59 százaléka megfelelőnek tartja mindazt, amit az Európai Unió Ukrajna támogatásáért tesz.

Így néz ki mindez, grafikon formájában szemléltetve:

EU szankciók
EP Autumn 2022 Survey

Ez a mutató teljesen reálisnak tűnik, különösen annak ismeretében, hogy még így is a kevésbé egyetértő nemzetek közé tartozunk, szemben az ukrán nép támogatását 76-89 százalékos mértékben helyeslő lengyelekkel, spanyolokkal, akik még így is elmaradnak a szinte teljes konszenzust képviselő finnektől, írektől, hollandoktól, portugáloktól.

EU szankciók
EP Autumn 2022 Survey

Az eredmény azok számára lehet leginkább meglepő, akik valamilyen megfontolásból hitelt adnak olyan kijelentéseknek, melyek szerint „a magyar emberek elutasítják a brüsszeli szankciókat”. Akárki állít ilyesmit: nem mond igazat.

Amit a magyar emberek elsöprő többsége – legalább 7 millió honpolgár – nyilvánvalóan elutasít, az a „nemzeti konzultáció” nevű kezdeményezés,

amely sok dologra alkalmas, de társadalmi párbeszédre, az állampolgárok véleményének megismerésére aligha. Erről Sáhó Eszter írt részletesebben az ide kattintva elérhető cikkben.

Arra a kérdésre, hogy jó irányba haladnak-e a dolgok az Európai Unió egészében, a tagországokban élők 31 százalék adott pozitív választ. Ehhez a nem túl előnyös értékhez képest a magyarok 33 százalékos elégedettsége akár különlegesnek is tűnhet.

EU szankciók
EP Autumn 2022 Survey

Az mindenképp figyelmet érdemel, hogy

a saját országunkban zajló folyamatokkal még kevésbé vagyunk elégedettek,

de a 26 százalékos pozitív érték még így is felette van az EU átlagának.

EU szankciók
EP Autumn 2022 Survey

Akit az összes részlet érdekel, ide kattintva böngészheti (angol nyelven) a magyar összefoglalót, itt pedig valamennyi eredmény elérhető.