Hogyan élhetünk 100 éves korunkig?

Élhetünk ilyen sokáig? A tudomány szerint erre minden lehetőségünk megvan. De hogyan élhetjük meg a 100 éves kort? Egy orvosbiológiai mérnököt kérdeztünk, aki legyőzte a rákot, és ma egészségesebb, mint valaha.

Thuróczy Bertalan története megrendítő. Fiatalon, huszonegy évesen küzdött meg a rákkal, ami teljesen megváltoztatta az életét. Gyógyulása arra ösztönözte, hogy ne csak saját magáért éljen, hanem másoknak is segítsen. Ma ő ösztönöz mindannyiunkat arra, hogy éljünk teljes életet, találjuk meg a saját utunkat, és tanuljunk egymástól. Thuróczy Bertalan az egészséges életmód elkötelezett híve, és célja, hogy másoknak is segítsen rálépni az egészséges élethez vezető útra. Aktívan vesz részt futóeseményeken és egészségről szóló konferenciákon, előadásokat, könyvbemutatókat tart a minél szélesebb körű tudásátadás és értékteremtés reményében, miközben két könyvet is írt az egészség témájában.

– Első könyved címe: Futni, hinni, élni. A hit pontosan mire utal?
– A hit kapcsán az elmúlt évtizedben óriási nagy útkeresésben vagyok. Korábban a tudomány felől közelítettem az életet, azon belül is a természettudományok – matek, fizika, programozás – irányából. Nagyon hittem az orvoslásban és abban, hogy azok a szerek és az a tudás, ami rendelkezésre áll, segítenek majd meggyógyulni. Ez a hit

a gyógyulásba és a tudományba vetett hit

volt, a könyv címében is erre utalok. Azóta viszont sokkal nyitottabb lettem a vallásos hit irányába is. Az újonnan megjelent Super sapiens című könyvemben már szó van a hit szerepéről az evolúcióban és az emberi fejlődésben is.

Thuróczy Bertalan ráktúlélőként orvosbiológiai mérnök (Fotó: Thuróczy Bertalan)

– Aki túlél egy ilyen súlyos betegséget, mint a daganat, hogyan tekint utána Istenre? Megváltozott az istenképed?
– Kicsit távolabbról indulok, de válaszolok a kérdésre. Huszonegy évesen, amikor a rákkal szembesültem, rájöttem, hogy az élet sokkal többről szól, mint hogy egyszerűen lemásztunk a fáról és gondolkodni kezdtünk. Azóta az életet sokkal komplexebbnek és mélyebbnek látom, mint korábban. Most sokkal nyitottabb vagyok a hit kérdésében, és folyamatosan keresem a válaszokat. Amikor elkezdtem mélyebben tanulmányozni az életet, rájöttem, hogy a tudomány és a vallás között mély összefüggés van, és a kettő nem üti egymást, sőt valójában nem is léteznek egymás nélkül. Hogy milyen ma az istenképem? Annyit tudok mondani, hogy hiszek, de hogy hogyan, azt még keresem.

– Új könyvedben pedig arra keresed a választ, hogy hogyan éljünk száz évig, vagy még tovább. Lehetséges ez egyáltalán?
– A kötetet több orvos olvasta megjelenés előtt, köztük két kutatóorvos, Dr. Bozsányi Szabolcs és Dr. Turai Péter. A könyv abszolút tudományos alapokra épül, minden állítás mögött szilárd tudományos alapok állnak. A longevity kapcsán a tudomány jelenlegi állását osztom meg, hogy hogyan élhetünk minél hosszabban egészséges és teljes életet. A kérdésedre a válasz pedig egyértelműen az, hogy

igenis élhetünk száz évig, vagy akár még tovább is.

A hogyan a nehéz, de nem lehetetlen, és leginkább azon múlik, hogyan használjuk a testünket, mennyire figyelünk oda magunkra és egymásra.

– Hogyan élhetünk hosszú-hosszú évtizedeket?
– A könyvben számos technológiai és bioszenzoros eszközt mutatok be, mint például a szenzoros gyűrűt, hidratációt mérő tapaszokat, folyamatos glükózmonitorozó eszközöket. Részletesen foglalkozom a genetikával és a bélmikrobiom egészségével. Bemutatom, hogyan ismerhetjük meg testünk működését és hogyan állíthatjuk szervezetünk biokémiáját az egészségünk szolgálatába. Olyan praktikus tudást és kézzelfogható eszközöket adok az olvasónak, amelyekkel saját egészségükhöz és a minél teljesebb élethez járulhatnak hozzá.

A Super sapiens című könyvben szó van a hit szerepéről az evolúcióban (Fotó: Thuróczy Bertalan)

– Miért is jó sokáig élni? Mi abban a jó, hogy elérjük a száz évet?
– Az élet annyira szép, és annyi lehetőség van a világban, annyi élményt gyűjthetünk, annyi történetet élhetünk át. Ha minél tovább, minél teljesebb életet élünk, akkor hozzájárulhatunk az emberi evolúció további fejlődéséhez. Fontos, hogy

ne csak önző okokból éljünk tovább,

hanem azért, hogy másoknak is segítsünk, hozzájárulva ezzel az emberiség fejlődéséhez és a Homo sapiens kollektív tudástárához, történetéhez. Ugyanis minél hosszabban élünk, annál több tudást, tapasztalatot és történetet tudunk megosztani másokkal, és ezáltal hozzájárulhatunk a közös fejlődéshez. De erről mind bővebben fogok mesélni a június 25-i könyvbemutatón, amelyre szeretettel várok minden érdeklődőt.