Testvérek vagyunk, vigyázzunk egymásra!

Esti Tükör, 2021. szeptember 13.

Bár már a szomszédos Szlovákiában tartózkodik Ferenc pápa, idehaza még sokak szívében visszhangzanak szavai. Aki arra kíváncsi, miként élte meg a Szentatya tolmácsa a budapesti látogatást, itt, a Szemléleken olvashatta már kora reggel Martos Levente Balázs vallomását. A szemináriumi rektor felidézte, hogy Ferenc pápa jól érezte magát, az összejöveteleken nagy figyelemmel volt jelen, tolmácsával is közvetlen stílusban beszélgetett.

pápa Szlovákia
24.hu

Azóta, északi szomszédunknál járva arról beszélt a katolikus egyházfő, hogy Szlovákia küldetése a béke követének lenni Európa szívében. Emellett a testvériség, az emberek egységének fontosságáról beszélt. A járvány utáni helyzetre utalva úgy fogalmazott: nincs értelme a múltra panaszkodni, fel kell tűrni az ingujjat, és együtt kell építeni a jövőt.

pápa Szlovákia
Fotó: Bodnár Patrícia / Index

Idehaza még a tegnapi nap jelentős, máig hullámokat vető eseménye volt az ellenzéki előválasztás első miniszterelnök-jelölti vitája. Kinek meglepő, kinek nem, van olyan aspiráns, aki szerint „mindenki nyert”.

Szomorúan értesülhettek róla sokan, hogy egy férfi saját rokonaival és magával is végzett vasárnap éjjel Dunakeszin. A dráma részletei ide kattintva olvashatók.

pápa Szlovákia
Helyszínelés Dunakeszin 2021. szeptember 13-án – Fotó: Janecskó Kata / Telex

Ehhez a témához kapcsolódó fekete krónika, hogy sajnálatosan megfordult az öngyilkosságok mutatója, ami 1990 óta majdnem következetesen leszálló ágban volt. 2020-ban 1706-an vetettek véget az életüknek, míg 2019-ben 1550-en. Vigyázzunk egymásra, figyeljünk arra, aki gondban van!

pápa Szlovákia
444.hu

Választások nem csupán nálunk, de Németországban is közelednek, sőt, ott egyre élesedik a közéleti versengés. Akit érdekel, hogy az ország életét sokáig meghatározó CDU milyen szerepre készülhet a jövőben, ebből a friss elemzésből tájékozódhat.

pápa Szlovákia
Armin Laschet, a CDU-CSU kancellárjelöltje (mandiner.hu)

Hogy ezek után mi adhat okot némi derűre? Például az, hogy kiderült: egyelőre védettségi igazolvány nélkül is mehetünk bármely magyar színházba.

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.