Utólagos korrekciók

Esti tükör, 2021. május 28.

Járványügyi szakemberek szerint nem lehet kizárni, hogy újabb járványhullám lesz, mert Magyarországon is megjelent a koronavírus indiai varinása – ezt György István jelentette be az operatív törzs tájékoztatóján. A Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára elmondta, hogy eddig két embernél azonosították az indiai variánst – egyikük sem járt külföldön, vagyis itthon kapták el a vírust.

168.hu

Közben kiderült, hogy a legalább egymillió lakosú államok között lakosságarányosan a legtöbb halálesetet követelő első hat ország kivétel nélkül kelet-európai: harmadik hullám pont azokat az államokat tarolta le, ahol úgy tartották, erős a járványügyük. Most a BBC tett közzé egy különösen lesújtó táblázatot – eszerint lakosságarányosan Magyarországon haltak meg legtöbben koronavírus miatt. A brit lap adatai szerint minden 100 ezer magyarországi lakosból 304 ember halt meg a koronavírus által okozott betegség miatt.

szeretlekmagyarorszag.hu

A Központi Statisztikai Hivatal közzétette az áprilisi demográfiai adatokat – ezek szerint a halálozás 40, a természetes fogyás 125 százalékkal nőtt 2020 áprilisához képest. A most kiadott adatokból kiderül, hogy a születésszám látványos márciusi növekedése csak egy egyszeri kiugrás volt – áprilisban újra csökkenni kezdett a mutató. A házasságkötések száma ugyanakkor jelentős mértékben nőtt: az 5046 új házasság 1125-tel több a tavaly áprilisinál.

Közben visszamenőlegesen korrigálták a havi halálozási adatokat: ezernél is több korábbi haláleset került be utólag a statisztikába, így a 2021 márciusi adat az elmúlt 21 évnek nem a harmadik legrosszabb halálozási mutatója volt, hanem a legrosszabb.

hvg.hu

A budapesti állami nevelőszülői hálózat júliustól átkerül a Szeged-Csanádi Egyházmegye, illetve a fenntartásában levő Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató fennhatósága alá – erről május elején értesítették a budapesti Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat nevelőszülőit. A döntés következtében nagyjából 130 nevelőszülő és közel 300 gyerek került a katolikus egyház, és ezen belül az ország legjelentősebb gyermekvédelmi intézményének kötelékébe.

444.hu

A Közgazdászok a válságkezelésről csoport tagjai kiálltak a Fudan Egyetem építése ellen – a 15 közgazdász (köztük Bod Péter Ákos, Chikán Attila, Mellár Tamás, Petschnig Mária Zita) szerint a beruházás kifejezetten káros lenne a magyar gazdaság és társadalom jövőjére nézve. A kampuszépítést ellenző, szakmai okokra hivatkozó indokaikat nyolc pontba szedték, és a szervezet Facebook-oldalán tették közzé.

hvg.hu

Ne féljetek! címmel a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz köthető kiállítás nyílt Rómában. A tárlat szeptember 10-ig várja a látogatókat, és mintegy előkészíti a NEK előtti napokban a budapesti Vigadó Galériában nyíló kiállítást.

index.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.