Ez nem Tóth Gabi hibája

Méltatlanság és igazságtalanság találkozásának lehetünk tanúi.

Néhány napja Budapesten járt a pápa. Bő egy héten át katolikus világtalálkozó zajlott a magyar fővárosban, rengeteg értéket felszínre hozva, közreadva, megosztva, megsokszorozva.

Miről szól a vonatkozó hírek egy része a nyilvánosság terepein? Hogy Tóth Gabi nem fél, Tóth Gabinak mennyire fáj…

Remélem, nem csak én gondolom azt, hogy valami nagyon félrecsúszott.

Nem Tóth Gabi tehet róla, hogy úgy viselkedik, hogy azt adja, mi lényege. Igazságtalannak tartom, hogy némelyek rajta köszörülik a nyelvüket. Felkérték, végigcsinálta. Tette, amihez ért.

Akinek magyarázni kell, hogy ez a hölgy miért méltatlan arra, hogy egy eucharisztikus kongresszus hírnöke legyen, nézze meg, mit művel napjainkban a médiában ez a személy, például hogyan káromkodik nagy nézettségű tévéműsorban.

A szervezők is pontosan tudják a hozzám eljutó információk szerint, amiről magam is közvetlenül értesültem: rengeteg katolikus ember emiatt a hölgy miatt maradt távol a kongresszustól, még paptól is kaptam ilyen jelzést.

A zárómisére mi is úgy érkeztünk a családommal, hogy ne tudja elrontani ezt a szép napot az a produkció, ami egy kórustag utólagos értékelése szerint kevéssé illett az alkalomhoz (nem lehetett véletlen a pajzán dalszöveg alkalmi átírása sem).

És az egész patália, ami a hölgyet most a kongresszus kapcsán körbelengi, neki sem jó. Ez egy nagy butaság volt, amin rengetegen vesztettek.

Ferenc pápa épp arról beszélt most Szlovákiában, hogy ideje megújítani az egyházi kommunikációt.

Méltó és igazságos lenne, ha előállna, aki ezt kitalálta, jóváhagyta, a döntést meghozta, és kifejezné sajnálatát, amiért ennyi embert sikerült megbántani, egy ilyen szép ünneplésbe szomorúságot hozva.

Lehet persze csendben várni, hogy majd úgyis elül a vihar, majd megússzák a felelősök valahogy. De akkor minek rendeztünk kongresszust, miért hívtuk ide a pápát?

Én katolikusként mindenképp szeretnék bocsánatot kérni, amiért Tóth Gabit felültették egy nem neki való lóra, majd emiatt bántásokat kapott – ez a botrány nem az ő hibája.

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.