14.8 C
Budapest
2024. május 25., szombat
unsplash.com

Vegyük észre, halljuk meg, fogjuk fel!

Esti tükör, 2021. május 21.

Tűzszünet van, béke még nincs – az izraeli hadsereg és a palesztin Hamász egyezsége értelmében befejeződhetnek a Gázai övezetből és a Libanonból izraeli területre irányuló rakétatámadások és az izraeli válaszcsapások, de ez nem jelenti, hogy a konfliktus a végéhez közeledne, ugyanis az önálló Palesztin Hatóság területének pontos határairól eddig nem sikerült megegyezni. Ráadásul egyelőre azt sem tudni, hogy a tűzszünet életbe lépésével együtt véget érnek-e az utcai zavargások, amelyek során több vegyes településen palesztin tüntetők Molotov-koktélokkal támadtak zsidó otthonokat és zsinagógákat, máshol pedig zsidó civilek lőttek le tiltakozó palesztinokat.

telex.hu

Hétvégén elérjük az ötmillió beoltottat, ami korszakhatár, és azt jelenti, hogy a járvány harmadik hullámát legyőztük – ezt Orbán Viktor mondta szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. Bejelentette, hogy az operatív törzs döntése szerint a járványügyi korlátozások nagy részét fel tudják oldani, ezért jelentős változásokra lehet számítani: nemcsak a köztéri maszkviselést és a kijárási korlátozásokat törlik el, hanem lakodalmakat és 500 főig szabadtéri rendezvényeket is lehet majd tartani.

hvg.hu

Még mindig nem mindegy, hol szerez diplomát az ember, mert pályakezdőként ez tízezreket jelenthet – ez derül ki a Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) legfrissebb gyorsjelentéséből.

Az alapszakos pályakezdők átlagfizetése egy friss felmérés szerint bruttó 345 468 forint – a legjobban még mindig az informatikusok keresnek, de az államtudományi és a műszaki képzéseken diplomázók is 400 ezer forint feletti bruttó bérrel számolhatnak. A legalacsonyabb fizetéssel a művészetközvetítési, a pedagógus- és a hitéleti képzést végzett hallgatók kalkulálhatnak – mindhárom területen bruttó 210-220 ezer forint az átlagbér.

eduline.hu

A világhírű természettudós és állatvédő, Jane Goodall kapja idén a Templeton-díjat.

Felfedezései gyökeresen megváltoztatták a világnak az állati intelligenciáról vallott nézeteit, egyszerre alázatra késztető és magasztos módon gazdagították az emberiségről alkotott képünket – méltatta a tudóst Heather Templeton Dill, a John Templeton Alapítvány elnöke. A John Templeton által létrehozott díj a világ egyik legnagyobb pénzjutalommal járó elismerése, jelenleg 1,1 millió fonttal (446 millió forinttal) jár. Az 1972-ben alapított díjat olyanoknak ítélik oda, akiknek életművében, pályafutásában ötvöződik a tudomány és spiritualitás – az elismerést először Kalkuttai Teréz anya kapta meg, majd többek között Roger testvér, Chiara Lubich és a dalai láma is.

hvg.hu

Szabadtéri kiállítás nyílt az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus felvezetéseként Székesfehérváron. A tárlaton látható grafikák, plasztikák, digitális munkák és festményrészletek a katolikus világtalálkozó üzenetét hordozzák. „Az eucharisztia által Jézus jelenléte átjárja a mindenséget. Meg kell, hogy tanuljuk a láthatatlant észrevenni, a halhatatlant felfogni. Minden beszél nekünk Istenről, minden hozhat nekünk örömhírt Jézustól, csak vegyük észre, halljuk meg, fogjuk fel. A művész ezt az üzenetet hozza. Arra tanít, hogy a maga eszközeivel megmutatva a titkot, a misztériumot, tanítson meg látni, hallani, érteni. Tanítson meg hinni, hittel élni, tanítson a legteljesebb élet felfedezésére, befogadására” – mondta Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök.

kultura.hu

A kiállítókat és műveiket is tartalmazó leporelló letölthető a Magyar Művészeti Akadémia honlapjáról.

Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.

Szeretnéd cikkeinket kényelmes hírlevél formában olvasni?

Iratkozz fel neked szóló e-mailes e-magazinunkra, amelyet hetente küldünk számodra.