A helyzet se Nyugaton, se Keleten nem változatlan…

Esti tükör – 2021. július 6.

Sőt inkább mélyreható változások vannak épp folyamatban körülöttünk. Németország utólag tervez ünnepi köszöntést az Afganisztánból csendesen hazahozott katonáinak. Franz-Josef Overbeck tábori püspök arra hívta fel a figyelmet, hogy a  katonáknak lelki segítségre is szükségük van az átélt traumák feldolgozásához.

pixabay.com

Afganisztánnak is sürgős szüksége lenne gyógyulásra, hiszen több mint negyven éve szenvedi a nagyhatalmak érdekeinek ütközését. Most, hogy kivonultak az amerikai és német erők, újabb birodalom, Kína szeretné befolyása alá vonni az ásványkincsekben gazdag országot. Közben a szomszédos Tádzsikisztán is mozgósít, mert özönlenek át a határán a tálibok elől menekülő afgán biztonságiak. Akik ugyanis bármilyen kapcsolatban álltak a nyugati katonákkal, azok most rettegnek a tálibok bosszújától.

Idehaza a miniszterelnök ma azt mondta, nehéz idők várnak a világra, ezért jó, hogy a magyar aranytartalék mind itthon van és jelentős mértékben növekedett. Orbán Viktor úgy látja, „a járvány után már nem tudja folytatni a világ az életét ott, ahol a járvány előtt abbahagyta”, ezért nem biztonságos csak hitelre támaszkodni.

A járvány tartósan átalakította a munkahelyeket is, nagyon sok munkavállaló ragaszkodik hozzá, hogy ezután is dolgozhasson valamennyit otthonról. Izlandon még a járvány előtt nagy sikerrel zárult a kísérlet, amelyben négy éven át 2500 munkavállaló (ott a dolgozók egy százaléka) hetente 40 helyett 35-36 órát dolgozott ugyanannyi bérért. A tapasztalat az, hogy a teljesítmény nem romlott, sőt inkább javult, és jobb lett a munka-magánélet egyensúlya, kevesebb a stressz, több a családdal töltött idő.

afp.de

Miközben sok ország újabb szigorításokon gondolkodik, félve a delta-variánstól, Boris Johnson nyitást hirdetett, mert Anglia népének elfogyott a türelme. A Süddeutsche Zeitung-nak egy Oxfordban tanuló német doktorandusz azt mondta: úgy érzi, a fiatalokat „odadobják a busz elé” a ma bejelentett lazítással – szerinte „árulással”.

nl.wikipedia.org

Emlékezzünk meg végül a csodálatos trombitásról, aki szintén felfogatta a jazz világát: ötven éve igazolt át a mennyei zenekarba Louis Armstrong.

 

 

 

Mindig szerettem volna a dolgok mögé látni, néha úgy érzem, sikerül is - különösen, amióta a Teremtő Lélek hangjára igyekszem fülelni. Amit pedig felfedezek, azt szívesen meg is osztom, akárcsak a kérdéseimet, amelyek minden meglelt válasz nyomán sokasodnak. Nagy öröm számomra közösségben felfedezni és együtt gyönyörködve szemlélni a Teremtőt műveiben.