A klímaváltozás nem mese!

Esti Tükör, 2021. augusztus 9.

Vörös riasztás az emberiség számára, a vészjelző fülsüketítőn visít, és a bizonyítékok megcáfolhatatlanok” – ezt António Guterres, az ENSZ-főtitkára mondta azt követően, hogy megjelent az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottsága (IPCC) által összeállított átfogó jelentés a klímaváltozással kapcsolatban.

magyarszo.rs

A több mint 14 ezer tudományos cikk alapján készült jelentés a tudósok szerint tele van rossz hírrel, de ad némi optimizmusra is okot, a környezetvédelmi szakértők pedig abban reménykednek, hogy ez egy „hatalmas ébresztő” lesz a kormányok számára.

napi.hu

A jelentésből ugyanis egyértelműen kiderül: már nem kérdés, hogy a klímaváltozás majdnem teljes mértékéért az ember felelős, és hogy az emberi tevékenység radikálisan megváltoztatja a bolygó klímarendszerét. Az általunk okozott változások jó része lassú, és leállítani már nem lehet: ilyen például az óceán hőmérsékletének növekedése, a grönlandi jégtakaró visszahúzódása és a tengerszint emelkedése. Utóbbi a legmagasabb kibocsátási modellekben például 2100-ra már a 2 métert is elérheti, 2150-ben pedig az 5 méterig is eljuthat.

portfolio.hu

„Nem az unokáinkról vagy a jegesmedvékről van szó, a klímaváltozás itt és most történik, és nagyon gyorsan lehet sokkal rosszabb a helyzet” – ezt Ürge-Vorsatz Diána, az IPCC munkájában résztvevő magyar fizikus, a CEU oktatója mondta, hozzátéve, hogy azért fontos, hogy az emberek megértsék ezt, hogy a politikusok meg merjenek lépni olyan radikálisabb lépéseket is, melyeket világszerte sokan most még nem mernek, mert félnek, hogy belebuknának. A klímaváltozás elleni védekezés ugyanis nem hoz azonnali politikai sikereket, hiszen épp az az eredménye, hogy nem történik meg valami, például egy szélsőséges időjárási esemény.

444.hu

13 hónap után engedték haza a kórházból azt a kisbabát, aki Szingapúrban született a világ legkisebb születési súlyával. Kwek Yu Xuan 25 hétnyi terhesség után jött a világra, 24 centivel és 212 grammal – körülbelül akkora volt a tömege, mint egy almának.

bbc.com

Japán szülők rizsbabákat küldenek a rokonoknak, hogy ők is átölelhessék az újszülötteket – a rizsbaba pontosan annyi gramm, mint az igazi, és még a csecsemő arca is rá van rakva a zsákra, hogy amennyire lehet, teljes legyen az élmény.

theguardian.com

Az olvasott meséknél működik a fantázia, a nézetteknél nem. Szőnyi Lídia pszichológus szerint a kicsi gyermekeknek a fejlődése szempontjából már önmagában gondot jelent, hogy a tévében, vagy mostanában már egyre gyakrabban az okostelefonokon, tableteken nézett mesék nagyon színesek, egymást gyorsan váltó pörgő képekkel dolgoznak, és ezeket nincs ideje feldolgoznia az idegrendszerüknek. A hallgatott, olvasott mesével ellentétben itt a gyermekek fantáziája sem működik. Hiszen míg egy olvasott mesénél a belső képeinkre támaszkodunk, itt erre nincs szükség. És hiányzik belőle az a meghitt, intim együttlét is, ami a meseolvasás során segít a feszültségek, szorongások feloldásában.

reaktor.hu

Magyar siker született az egyetemisták nemzetközi matematikaversenyén: 5 kontinens 51 or­szágának 160 egyeteméről 590 hallgatót felvonultató versenyen a lehetséges 80 pontból Gáspár Attila 70 pontot ka­pott, és ezzel abszolút első helyen végzett.

hvg.hu

A tegnap zárult az olimpián Magyarország az éremtáblázat 15. helyén végzett – a megszerzett húsz éremmel (hat arany, hét ezüst és hét bronz) a tokiói volt az eddigi legsikeresebb ötkarikás játék, melyen hazánk képviseltette magát.

index.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.