34.2 C
Budapest
2024. június 21., péntek
infostart.hu

A tudatos oltakozó felelőtlen ember?

Esti tükör, 2021. április 30.

Ez a nap kérdése.

Történt ugyanis, hogy rendkívüli oltási akciót hirdetett péntekre az Országos Oltási Munkacsoport: Pfizer-oltásra lehetett jelentkezni az EESZT rendszerén keresztül. A hírt éjszaka megszellőztették, reggel bejelentették, és rövid időn belül akkora lett az érdeklődés, hogy az oldal elérhetetlenné vált. Az operatív törzs szerint felelőtlen emberek indítottak terheléses támadást az oltásidőpont-foglaló informatikai rendszer ellen.

index.hu

A Pfizer-oltásra várakozók a kórházakhoz mentek, ahol kígyózó sorok alakultak ki, így próbáltak vakcinához jutni az időpontfoglaló rendszer összeomlása után.

egeszsegkalauz.hu

Az időpontfoglalással ellentétben a regisztrációs rendszer hiba nélkül működik, és már a 16–18 éves fiatalokat is lehet regisztrálni az oltásra a Vakcinainfo honlapon. A fiatalok oltása május 10. után kezdődik majd Pfizer-vakcinával.

koronavirus.gov.hu

Közben kiderültek a koronavírus elleni oltások leggyakoribb mellékhatásai. A kutatók összesen 627 383 ember önkéntes adatszolgáltatásával végezték el a felmérést, melynek célja a Pfizer és az AstraZeneca oltóanyagok összehasonlítása volt. A brit kutatás megnyugtató eredményt hozott: a legtöbb esetben csak fáradtságot, fejfájást, esetleg a szúrás helyén jelentkező fájdalmat okoznak a vakcinák, és ezek a problémák is általában csak egy-két napig tartanak.

168.hu

KSH közben közzé tette legfrissebbb statisztikáit: eszerint 40 százalékkal nőtt a halálozások száma márciusban a tavalyihoz képest. Idén a harmadik hónapban 16 379 magyar halt meg, és ez még nem is a végleges adat – a januári és februári számokat is korrigálták, több százzal nőtt a halálesetek száma az eddig ismerthez képest abban a két hónapban.

Van jó hír is a statisztikában: a születések száma ezúttal kimondottan nagyot nőtt, 7759 gyerek született márciusban, 674-gyel több mint egy évvel ezelőtt.

pixabay.com

A ma közölt járványügyi adatok az áprilisi statisztikában fognak szerepelni: megint többen vannak lélegeztetőgépen és elhunyt 182 beteg, viszont ma is csökkent az új fertőzöttek száma, és jól halad az oltási program.

koronavirus.gov.hu

Nincs realitása annak, hogy ne legyen negyedik hulláma a járványnak – ezt a Nyitás, vakcinák, hullámok című online beszélgetésen mondta Jakab Ferenc virológus. Oroszi Beatrix epidemológus is így látja: szerinte „szinte borítékolható”, hogy visszatér közénk a vírus, egyszerűen azért, mert hatmilliárd emberrel „remek, fogékony embertömeget” kapott. A két szakember abban is egyetértett, hogy a terasznyitás nem robbantja be a járványt.

fidelio.hu

Holnap viszont már nem csak a teraszok nyitnak, hanem a budapesti Állatkert, illetve a mozik és a színházak is. Szombat reggeltől a kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul, a boltok este 11 óráig lehetnek nyitva, és a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei, az edzőtermek és egyéb létesítmények: uszodák, közfürdők, könyvtárak és sportlétesítmények is.

A védettségi igazolvány csak fényképes okmánnyal együtt érvényes, ezt a szolgáltatást nyújtó alkalmazott elkérheti, hiányában pedig köteles megtagadni a létesítménybe való belépést. A szálláshelyek is csak védettségi igazolvánnyal rendelkező vendéget fogadhatnak: foglaláskor még nem, bejelentkezéskor viszont a szálláshelyek nemcsak jogosultak, hanem kötelesek is elkérni az oltás meglétét bizonyító plasztiklapot. Rusvai Miklós vírusszakértő szerint aki 5-6 nappal az oltás után megkapja az igazolványt, még száz százalék, hogy nem védett.

index.hu

Miközben mi nyitunk, a japánok egyre szigorúbb intézkedések bevezetését fontolgatják: akár zárt kapus is lehet a teljes olimpia. Hasimoto Szeiko, az esemény elnöke azt nyilatkozta, hogy csak akkor lehet sikeres olimpiáról beszélni, ha sikerül mindenkinek megóvni az egészségét. A végleges döntést majd júniusban hozzák meg.

hang.hu

Ferenc pápa viszont most hozott döntést: korrupció ellenes intézkedéseket vezetett be a vatikáni hivatalokban. A katolikus egyházfő saját kezdeményezésére kiadott intézkedése többek között előírja, hogy Vatikán Állam hivatali vezetőinek nyilatkozattal kell megerősíteniük, hogy nem ítélték el őket terrorizmusért, pénzmosásért adócsalásért, valamint hasonló ügyekben nem folyik vizsgálat ellenük. Nem rendelkezhetnek vagyonnal adóparadicsomban, valamint nem fektethetnek be olyan vállalkozásokba, amelyek ellentétesek az egyház tanításával.

24.hu

Olaszországban közben szigorúan korlátoznák a 12 éven aluli gyerekek okostelefon-használatát: a javaslat teljesen megtiltja az elektromos kommunikációs eszközök használatát az első három életévben. Háromtól 12 éves korig időbeli korlátozással, kizárólag felnőtt felügyelete mellett lehetne okostelefonozni és tabletezni.

24.hu

A Stonehenge-nél is ősibb építményekre bukkantak az Arábiai-félsziget északnyugati, sivatagos területén. A legújabb vizsgálatok szerint a kőből kirakott formák 7 ezer évesek, és egy ősi, szarvasmarhákhoz köthető kultusz emlékei lehetnek, és a struktúrák nagyjából 2500 évvel ősibbek a Stonehenge-nél.

Valószínűleg számtalan titkot rejt ez az építmény, japán kutatók azonban a fognövesztő gén titkát fejtették meg: egerekben és menyétekben is sikerült fogat növeszteniük.

168.hu

Egy idős férfi azzal keresett meg egy kanadai fodrászüzletet, hogy megkérje az ott dolgozókat, tartsanak neki egy gyorstalpalót a hajgöndörítés és a szemöldökfestés rejtelmeiből. A férfi azt mesélte, hogy élete szerelmének, a feleségének szeretne segíteni otthon, az asszony ugyanis már nem képes rá, hogy saját magának megcsinálja a haját és a sminkjét.

Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.

Szeretnéd cikkeinket kényelmes hírlevél formában olvasni?

Iratkozz fel neked szóló e-mailes e-magazinunkra, amelyet hetente küldünk számodra.