A Vatikán is feladhatja – bélyegre került Jézus

Esti tükör, 2021. május 25.

Történelmi jelentőségű kutatásról számolt be a Nature Medicine című szaklapban a José-Alain Sahel és Roska Botond vezette nemzetközi kutatócsoport. A 2018-19-ben kezdődött vizsgálatoknak köszönhetően egy 58 éves, teljesen vak ember részlegesen visszanyerte a látását. A magyar neurobiológus szerint ez az áttörés egy új tudomány keletkezését is jelentheti, a vizuális rehabilitációét. Roska Botond mindig szilárdan hitt abban, hogy a vakság gyógyítható – tudományos eredményeinek köszönhetően egyre többen a Nobel-díj következő magyar jelöltjeként beszélnek róla.

forbes.hu

„Bízom benne, hogy a számtalan hazai és nemzetközi elismerés mellett a Nobel-díj-bizottság is meghozza majd a tudományos eredményhez méltó döntést” – ezt Kásler Miklós mondta Karikó Katalinról, annak kapcsán, hogy munkája és életműve elismeréseként a legrangosabb magyar egészségügyi kitüntetést, a Semmelweis-díjat vehette át. Az emberi erőforrások minisztere szerint „Semmelweis és Kati munkássága között fontos párhuzam van”: mindketten hittek a feltevésükben, és a rengeteg nehézség ellenére rendületlenül gyakorolták hivatásukat a betegek és az egész emberiség javára. Végül pedig az idő és a tények őket igazolták.

hvg.hu

Valószínűleg Semmelweis Ignác is elégedetten dörzsölné kezeit annak az országos kutatásnak az eredményeit olvasva, mely szerint a magyarok négyötöde a higiéniai szabályokat a járvány enyhültével is következetesen be fogja tartani. A felmérésből az is kiderült, hogy többen terveznek Magyarországon nyaralni, mint külföldön: megkérdezettek 54 százaléka kizárólag hazai utakat tervez, 16 százalékuk pedig egyáltalán nem kelne útra a koronavírus-járvány gyengülése után sem.

hvg.hu

„Elfogadhatatlan az, ami vasárnap történt, a Ryanair légitársaság járatának minszki földre kényszerítése” – mondta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, majd hozzátette, hogy az uniós tagállamok vezetői „a botrányos, bűncselekménynek számító” fehérorosz intézkedésnek megfelelő uniós válasz meghozatalát várják. Az Európai Unió nem tűri, hogy „orosz rulettet játszanak” ártatlan polgárok életével, ezért az uniós tagállamok vezetői újabb büntetőintézkedések meghozatalát sürgetik Fehéroroszországgal szemben. Mint ismeretes, a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát a fehérorosz hatóságok vasárnap minszki leszállásra kényszerítették, és őrizetbe vették a fedélzeten tartózkodó Raman Prataszevics ellenzéki újságírót, valamint barátnőjét Sofia Sapegát. Válaszlépésként az uniós tagállamok vezetői felszólították az európai légitársaságokat, hogy járataik kerüljék el Fehéroroszország légterét, és sürgették az unió légterének és repülőtereinek lezárását a fehérorosz légitársaságok által üzemeltetett járatok előtt.

444.hu

Különös jogi eljárást indított egy olasz street art művész. Alessia Babrow a Vatikán közelében egy hídra ragasztott egy stilizált Krisztus-képet. Egy évvel később megdöbbenve látta, hogy a Vatikánnak megtetszett a rajza, és egy húsvéti bélyegen használta annak motívumait –  a graffitis most 130 ezer euróra perli a vatikáni postahivatalt, mondván, megsértették szerzői jogait.

apnews.com
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.