Becsüljük meg, amink van!

Esti Tükör, 2021. július 29.

Megérkeztek a Lánchíd első gigászi, magyar gyártású pályaelemei az építkezésre. Az elemeket az építkezést kiszolgáló, különleges sínrendszeren közlekedő bakdaruk mozgatják majd a hídon, amelyeket kifejezetten a Lánchíd adottságaihoz illeszkedően terveztek, és egyedileg gyártottak a felújításhoz. Az elöregedett vasbetonpályát váltó, trapézbordákkal merevített – úgynevezett ortotróp – acélszerkezet jelentősen könnyebb az elődjénél, ezért jobban kombinálható a régi hídszerkezettel. A végeredmény, reméljük olyan lesz, mellyel Széchenyi István is elégedett lenne.

Akikre viszont már most biztosan büszkék lehetünk, azok olimpikonjaink, akiknek a szerdán volt az eddigi elegeredményesebb napjuk. Három érmet, egy arany- és két bronzérmet szereztek a magyarok a tokiói olimpia ötödik versenynapján. Az úszó Milák Kristóf 200 méter pillangón lett első, a Szilágyi Áron, Szatmári András, Decsi Tamás, Gémesi Csanád összeállítású kardcsapat és a cselgáncsozó Tóth Krisztián pedig harmadik lett. A magyar csapat eddig így összesen két aranyat, egy ezüstöt és két bronzérmet szerzett, ezzel jelenleg az éremtáblázat 12. helyén áll.

Közben gyászol is a magyar sport. Az olimpia ideje alatt, 81 évesen ment el egykori olimpiai bajnok sakkozónk, Csom István. A magyar szövetség gyászjelentése felidézi, hogy Csom István 1940. június 2-án született Sátoraljaújhelyen. Középiskolás korában kezdett el versenyszerűen sakkozni, 1963-ban a mesteri, 1967-ben a nemzetközi mesteri, 1973-ban pedig a nagymesteri címet is megszerezte. Három olimpiai ezüstérmet is nyert (1970, 1972, 1980), utóbbin, Máltán táblája legjobb pontszerzője volt. Összesen 191 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban.

index.hu

Úgy néz ki, élen járunk a járvány elleni küzdelemben is. Európában elsőként Magyarország teszi lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvételét. A mai naptól regisztrálhatnak azok a 18 év felettiek, akiknek eltelt legalább 4 hónap a második oltástól számítva és mindkét oltásukat Magyarországon kapták meg. A harmadik oltás beadása különösen ajánlott az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek, és a legyengült immunrendszerű betegeknek annak érdekében, hogy megerősítsék védettségüket a delta vírusvariánssal szemben is.

portfolio.hu

Más értelemben is jó lenne megőrizni a védettségünket, de úgy néz ki, a Pegasus-ügy felderítéséből a nyilvánosság egyelőre kimarad. Sőt, Pintér Sándor az őt kérdező újságírónak kifejtette, ne is kérdezzék erről, mert már az ügyre vonatkozó kérdés is törvénysértő lehet. A belügyminiszter egyelőre annyit árul el a nemzetközi lehallgatási botrány magyarországi vonatkozásáról, hogy a titkosszolgálatok nem folytatnak semmiféle illegális megfigyelést, de szerinte egy ismeretlen szervezet gerjeszti a botrányt. További kérdésekre csak a Bizottság zárt ülésén hajlandó válaszolni.

Szerelmese vagyok a közéletnek és a közbeszédnek. Hiszem, hogy magas szinten ezeket művelni csak szabadon gondolkodva lehet: a valóság és az igazság talaján állva, megengedve magunknak a változás lehetőségét.