Bízzunk benne, hogy Ferenc pápa jelenléte elfeledteti az elszomorító előjátékot!

Július 5-én lapigazgatónkat, Gégény Istvánt kérdezték a Klubrádió Reggeli gyors című adásában a Szentatya szeptemberi látogatásáról.

Ferenc pápa még a vasárnap esti műtéte előtt bejelentette, hogy jön Magyarországra és Szlovákiába. Korábban nagy vihart kavart a pápának tulajdonított, de nem hiteles állítás, miszerint az egyházfő nem akarna találkozni hazánk vezetőivel. Gégény István ezt az üzengetést elszomorítónak tartja és egy kitaláció „habosításának” érzi:

Megírtuk a Szemléleken is, és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia is egyértelművé tette, hogy nem diplomáciai jellegű, mondhatni klasszikus pápalátogatásról van szó. Nem Magyarországra úgy általában, hanem

kifejezetten az Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjére, Budapestre érkezik Ferenc pápa,

ahol a programnak általában, így most is, része egy rövid találkozó, beszélgetés az ország vezetőivel. Semmiképp nem politikai szándékok határozták meg a pápai döntést – hangsúlyozta.

Hogy miért kellett a látogatást újra bejelenteni? Gégény szerint azért, mert egyházi és kormányzati körökben valóban próbálták befolyásolni a Vatikán döntését, szerették volna elérni, hogy több napra jöjjön hozzánk a Szentatya, ahogy utána Szlovákiába országlátogatásra megy majd.

Az ebből kerekedett politikai sakkozást a Vatikán nagyon bölcsen lezárta a világos nyilatkozattal.

„Sok mindent írnak rólam, de amit én mondok, az az, amit én mondok” – idézte a lapigazgató Ferenc pápát és kiemelte, mennyire nagy öröm ez a látogatás, hiszen 1996 óta nem járt katolikus egyházfő Magyarországon. Szerinte ezt az örömhírt kellene kihangsúlyozni, erre fókuszálni.

– Bízunk abban, hogy Ferenc pápa jelenléte, ha majd a Hősök terén ránk mosolyog, integet, talán pár szót magyarul is mond, elfeledtet minden korábbi előjátékot,

amit „hozzá akartak csapni” – osztotta meg személyes reményét a hallgatókkal Gégény.

A riporter kérdésére, vajon valóban mindenki örül-e a látogatásnak, ahogy Erdő Péter bíboros atya mondta, a lapigazgató azt válaszolta: bízik benne, hogy a látszat ellenére, a némely fórumokon sajnálatos módon hallható-olvasható ellenséges, sőt utálkozó reakciókkal szemben a magyarok valóban örömmel és várakozással tekintenek a szeptemberi pápai mise elé, ahogyan ő maga is szeretettel várja a Szentatyát.