Borús valóság

Esti Tükör, 2021. október 5.

Ferenc pápa is megszólalt a francia katolikus egyház pedofilbotránya kapcsán. Az egyházfő fájdalmának adott hangot, egyben köszönetét fejezte ki az áldozatok bátorságáért. A kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális visszaélések kivizsgálásával megbízott független bizottság kedden nyilvánosságra hozott jelentése szerint 3000 körülire tehető a bűnelkövetők száma, amelyet a pápa „borzalmas valóságnak” nevezett.

Nem kevésbé szívet derítő annak az amerikai szenátusi meghallgatásnak az összefoglalója, amelyet a tegnap estétől éjfélig leállt Facebook platform kapcsán hívtak össze. Az ülésre azután került sor, hogy a Wall Street Journal cikksorozatban leplezte le a vállalat etikátlan gyakorlatát, szerintük szándékosan a gyűlöletbeszéd terjedését segítik algoritmusaikkal. – A Facebook termékei ártanak gyermekeinknek, megosztottságot szítanak és gyengíti demokráciánkat – ez is elhangzott az eseményen. Az egyik fő tanú az a Frances Haugen volt, aki a vállalatnál 2019 és 2021 között termékmenedzserként dolgozott. A gazdasági lap szerint a gyűlölködő tartalmak preferálása mögött profitéhség húzódhat meg. Érdekesség, hogy a vádlottak padja üresen maradt a meghallgatáson.

papi pedofília
Frances Haugen az amerikai Szenátus meghallgatásán Washingtonban 2021. október 5-én. Fotó: Jabin Botsford / The Washington Post / Bloomberg / Getty Images via index.hu

Eközben a magyar oktatásban uralkodó áldatlan állapotok miatt közös sztrájkbizottság létrehozását tervezi több pedagógus szakszervezet. A követelések közt szerepel, hogy a pedagógusok illetményalapja idén szeptember elsejétől, tehát visszamenőlegesen a mindenkori minimálbér összege legyen, hiszen a tanárok béreit még mindig a 2014-es minimálbér alapján számítják, amivel több százezer forinttól esnek el évente. De ugyanígy az oktatásban nem pedagógus munkakörben dolgozók bérezésében is emelést kérnek.

A közismert toxikológus, Zacher Gábor megerősítette, amit sokan tudnak: ma az orvosok többnyire nem beszélhetnek a nyilvánosságban, mert azzal az egzisztenciájukat veszélyeztetik. Vele kapcsolatban viszont, úgy látja, „nyilván megszokták, hogy beszélek, és nagyjából azt is tudják, mi várható tőlem.” Egyik érdekes megjegyzése szerint ha a kormányfő példát mutatna egészségtudatosság terén, rengetegen utánoznák.

A politikusok körében ritka lépésre szánta el magát a karlendítős fotójáról elhíresült ózdi alpolgármester: bocsánatot kért.

papi pedofília
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A Fővárosi Törvényszék döntése alapján nem titkolhatja a Nemzeti Koncessziós Iroda, milyen számítások alapján jutottak arra, hogy a magyar gyorsforgalmi utak üzemeltetését 35 évre koncesszióba adják magáncégeknek.

Egy évet sem húzott ki a román kormány, miután a kabinet elvesztette a bizalmi szavazást a parlamentben. Nem tudni, választások jönnek-e, vagy kisebbségi kormányzás következik.

Nyugat felől már kedd este beléphet hazánk területére a vihar, szerdán nagy esőkre számíthatunk az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése nyomán.

papi pedofília
Semjén Zsolt, a KDNP elnöke püspökök körében a Stella Maris Katolikus Üdülőben (Fotó: MTI)

A mai napon megkezdett katolikus püspöki találkozót megelőzően átadták az egyházi fenntartású, ám teljes mértékben adófizetői bevételekből felújított Stella Maris Katolikus Üdülőt a Mátrában.

Kovács András Péter

Hogy mi adhat okot derűre a sok borús dolog közepette? Nem biztos, hogy mindig derűsnek kell lenni, de Kovács András Péter humorista elmondta a Szemléleknek adott interjúban, ő hogyan zárja ki a világ zaját akkor is, amikor nem omlik össze a közösségi média globális hálózata.

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.