Kigyulladt és részben összeomlott egy katolikus iskola – rendkívüli szünetet rendeltek el

Úgy értesültünk, minden pedagógus és diák épségben elhagyta a lángokban álló épületet. Az iskola egy része beomlott.

November 22-én délután a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint nagy erőkkel vonultak a tűzoltók egy nagykátai iskolához. Hogy mennyire komoly a veszélyhelyzet, azt egyrészt az alábbi videók mutatják, valamint az is, hogy a nagykátai, a jászberényi, a monori, a ceglédi és a gödöllői hivatásos, valamint a tápiószecsői és sülysápi önkéntes tűzoltók folyamatosan oltják a lángokat.

– A gyerekeket mentettem, nem a telefonomat – indokolta a Szemlélek érdeklődésére magazinunk egyik olvasója, miért csak interneten keresztül tudjuk elérni. Azért kerestük, mert maga is az érintett intézményben, a nagykátai Váci Mihály Katolikus Általános Iskolában dolgozik. Bár hivatalos tájékoztatást erről egyelőre nem találtunk, az iskola munkatársa szerint mindenki biztonságban elhagyta az épületet, sem diák, sem pedagógus nem sérült meg.

Évekkel ezelőtt ebben az iskolában tartott lelkigyakorlatot a Szemlélek lapigazgatója.

A hozzánk eljutó hírek szerint a tanítási idő végéhez közeledve hangosbemondón közölték, hogy éles tűzriadó van. A gyerekek fegyelmezetten követték a tanári utasításokat, s mind a közelben tartózkodók, mind a sorra érkező szülők nagyon segítőkészek voltak, gyorsan és figyelmesen segítették a gyerekek biztonságba helyezését, hazajutását.

FRISSÍTÉS:

Az Index információi szerint az iskola egyik falszakasza összeomlott. Olyan információ is eljutott szerkesztőségünkhöz, hogy a tűz az iskola régebbi épületrészében keletkezhetett. A tornaterem valószínűleg használhatatlanná vált.

RENDKÍVÜLI SZÜNET LESZ A TŰZESET MIATT AZ ISKOLÁBAN

Cikkünk megjelenését követően, az abban foglaltakkal összehangban sajtóközlemény jelent meg az iskola honlapján, amit teljes terjedelmében idézünk:

„Sajnálattal tájékoztatjuk a tisztelt közvéleményt, hogy a Váci Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága által fenntartott nagykátai Váci Mihály Katolikus Általános Iskola Zárda utcai épületének tetőszerkezetében tűz keletkezett a délutáni órákban. A tanulók és a felnőttek biztonsággal elhagyták az épületet, személyi sérülés nem történt.

Az iskola igazgatója 2022. november 23-ára rendkívüli szünetet rendelt el az intézmény érintett telephelyén.

A fenntartó és az iskola vezetése, együttműködésben az állami szervekkel, a tankerülettel és az önkormányzattal rövid időn belül megnyugtató megoldást talál az alsó tagozatos osztályok megfelelő elhelyezésére annak érdekében, hogy a tanítás tovább folytatódhasson a megszokott munkarend szerint.”

A károsultak köszönettel fogadják, ha imádsággal támogatják őket.