„Ha nem jön be a NEK, meghívlak egy fagyira!”

A Szemlélek olvasója kipróbálta, miként fest résztvevői szemmel az eucharisztikus kongresszus.

* * *

Bitemo Erik nevét már ismerhetik magazinunk rendszeres látogatói: ő volt az, aki keresztény, hetero, de nem fehér bőrszínű magyarként hozzászólt egy társadalmi vitához. Most a Budapesten zajló katolikus világesemény kapcsán írt, amolyan belülnézetből. Közösségi oldalán megosztott gondolatát hozzájárulásával az alábbiakban teljes egészében közöljük.

* * *

Elmentem a NEK nyitó szentmiséjére, egymagamban, gondolva, hogy majd összeismerkedem valakivel, arra vannak ezek a helyek. Hát, olyan is volt, de ismerősből még több.

Az első ismerősökkel Dunakeszin találkoztam, a vasútállomáson. Aztán a falumbeliekkel is összefutottam a vonaton. Pesten a trolimegállóban találkoztam János akolitus testvéremmel. A NEK iroda bejáratánál megismerkedtem Pál Évával, aki grafikus és a NEK dolgaiban is benne van a keze (nem értek hozzá, de az önkéntes póló tuti az ő munkája), és találtunk közös témát is: a Disney hercegnőket.

A szektoromba egész simán eljutottam, közben már csak egy újabb földimmel futottam össze. Aztán kiderült, hogy Ede testvérrel egy szektorban fogunk áldoztatni, és azt is elárulta, hogy vannak még ismerősök.

Ezek után találkoztam az említett ismerősök rokonával is, aki amúgy évfolyamtársam volt.

Azt gondoltam, hogy ez erős kezdés. Aztán kiderült, hogy nem.

Szereztünk pár széket, hogy legyen min ülni, végül kettővel többünk volt, így nekiálltam elosztogatni. Az egyiket egy nagymamának adtam, illetve a családnak, akiknek kevesebb székük volt, mint ember, nagyon örültek neki. Amikor mise végén visszaadták a széket, akkor esett le, hogy az apuka a kisgyerekkel, akire nem is nagyon néztem, főiskolai szaktársam.

Nem részletezem, hogy még mennyi közösségből találkoztam ismerősökkel, fele- és egészen barátokkal, de nem vagyok még a lista felénél, azt hiszem.

Nagyon jó volt akár csak látni valakit, összemosolyogni, összekacsintani régi ismerősökkel.

Minden katolikus testvéremnek ajánlom, menjen el a nyitott programokra, ha eddig nem regisztrált, beleértve a szombati margitszigeti családi napot. Ha elmész, és megbánod, veszek neked egy gombóc fagyit. Nem katolikusoknak kettőt!

Bitemo Erik

* * *

A fenti sorok szerzőjének társaságában tettünk egy próbát a NEK egyik helyszínén. Nem mi fogjuk megrövidíteni Erik pénztárcáját: ahová léptünk, mosoly mosolyt követett…