Feladni tilos!

Esti Tükör, 2021. augusztus 6.

Az Eurostat önbevalláson alapuló felmérése szerint a 15 évnél idősebb magyarok 6,3 százaléka minden nap, 29,1 százaléka viszont egyáltalán nem fogyaszt alkoholt. Talán meglepő, de a rendszeresen ivó magyarok aránya alacsonyabb az EU-s átlagnál: az unióban az összlakosság 8,4 százaléka, vagyis minden tizenkettedik felnőtt naponta iszik alkoholt.

infostart.hu

Pedig az Imperial College London legújabb kutatásából kiderült, hogy az alkoholfogyasztás a korábban véltnél jobban megnöveli a rák kialakulásának kockázatát, a kávézás viszont védelmet jelenthet a májrák ellen.

portfolio.hu

De nem csak a brit, a spanyol kutatók is dolgoznak: megállapították, hogy a palackozott víz környezetterhelése a csapvíz 3500-szorosa, pedig a csapvíz a világ jelentős részén semmivel sem egészségtelenebb, mint a PET-palackba zárt. A kutatók szerint az ásványvízgyártók hatékony marketingjével szemben jobban tudatosítani kellene a palackozott víz környezeti és egyéb extraköltségeit.

theguardian.com

Szintén a tudomány területéről érkezett a hír, mely szerint a Golf-áramlat működéséért felelős rendszert fenntartó tényezők jelentős mértékben változtak, így az óceáni áramlat összeomlása sokkal közelebb lehet, mint eddig gondolták. A Föld hőjének elosztásában és az időjárási minták szabályozásában központi szerepet játszó cirkuláció leállása drámai változást is okozhat a globális időjárásban.

hvg.hu

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia tájékoztatása szerint az új, delta-variánssal fertőzöttek 19 százaléka a gyerekek köréből kerül ki, akik a betegséget jellemzően enyhe tünetekkel ússzák meg.

24.hu

A hirosimai atombomba-támadásra emlékezik ma az egész világ. Az évforduló idén egybeesik a tokiói olimpiai játékokkal, ami – Joseph Mitsuaki Takami nagaszaki püspök szavaival – „igazi békére hív minden nemzetet, olyan békére, amelyben nem birtokolnak nukleáris fegyvereket.”

index.hu

Az olimpián ma két, meglepetésnek mondható érmet szereztünk: a tavasszal trombózison átesett öttusázó, Kovács Sarolta, és a törött orral versenyző karatés, Hárspataki Gábor is a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A férfi vízilabda-válogatott – a nőihez hasonlóan – a bronzéremért játszhat majd, miután 9-6-ra alulmaradt a görög csapattal szemben.A kajak-kenu versenyek utolsó előtti napján ötből négy magyar egység bekerült a középdöntőbe, melyre holnap kerül sor.

444.hu

Közben Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke – az ötkarikás játékok vége előtt két nappal – kijelentette: „Az olimpia messze túlszárnyalta a várakozásaimat, minden dicséret megilleti a csodálatos versenyhelyszíneket és a barátságos szervezőket”.

magyarkurir.hu

Persze, az olimpián kívül is zajlik az élet a sport világában: az FC Barcelona honlapja számolt be arról, hogy hatszoros aranylabdás argentin Lionel Messi nem marad a katalán klub játékosa. Csütörtökön írták volna alá az új szerződést, ám ez „pénzügyi és strukturális akadályok” miatt végül nem történhetett meg.

fociclub.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.