Fiatalok: van, ami a fizetésnél is fontosabb

Esti Tükör, 2021. június 7.

A pályakezdők számára a munkahely kiválasztásánál  nem a fizetés a legfontosabb szempont – egy most nyilvánosságra hozott kutatás eredménye szerint a kezdő fizetés nagysága csak a negyedik a fontossági sorban. A válaszadók 69 százaléka a kellemes munkahelyi légkört tartja a legfontosabbnak, míg a válaszadók közel fele jelezte, hogy számára leginkább a karrier és az előrelépési lehetőség, valamint a munka és magánélet egyensúlya számít.

unsplash.com

Sehol sem nőttek olyan gyorsan az árak az Európai Unióban tavasszal, mint Magyarországon, és az szinte biztos, hogy 2021-ben nem emelkedik a minimálbér reálértéke. Az infláció idén biztosan magasabb lesz, mint 3% – az elmúlt hónapok árdinamikája alapján valószínűbb, hogy 4%-hoz lesz közel, miután áprilisban minden várakozást felülmúlva, 5% fölé gyorsult az éves áremelkedési ütem.

Ilyen magas infláció nyolc éve nem volt, és várhatóan a következő hónapokban is tartósan magas marad az áremelkedés. Az árrobbanás óriási csapást mér a legszegényebb magyarokra – a munkavállalói képviseletek az életszínvonal romlásától tartanak.

portfolio.hu

A naperőművek súlya a villamosenergia-termelésen belül áprilisban 8 százalék volt, a magas naperőművi termelés időszaka alatt április elején Magyarország exportálni is tudott villamosenergiát – ez a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elemzéséből derült ki. Mindeközben azonban a fosszilis termelés is 11 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.

portfolio.hu

Meg kell szüntetni a tagállami vétó lehetőségét az Európai Unió külpolitikai döntéshozatalában – ezt a német külügyminiszter mondta Berlinben a tárca 19. nagyköveti konferenciáját megnyitó beszédében. Heiko Maas hozzátette, hogy Németország nem kíván új hidegháborút, de úgy véli, szorosabbra kell fonni a liberális demokráciák szövetségét, és észre kell venni, amikor „mások” megkérdőjelezik ezt a fajta berendezkedést, például azzal, hogy „a rendszerek közötti versengéssé stilizálják a maszk-, vagy vakcinaszállításokat”.

24.hu

A pálos rend történetét tekinthetjük meg a Magyar Nemzeti Múzeum új, időszakos kiállításán. Régészeti leletek, liturgikus tárgyak, installációk, hazai és külföldi kódexek segítségével mutatja be a pálos szerzetesrendet a Pálosok című kiállítás, amely június 15-től látható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

index.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.